Srpski strelci su blistali  četvrtog dana Svetskog kupa u Kairu. Izborili su dve medalje.

Mešoviti par vazdušnim pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec je osvojio zlato, dok je do bronze došao miks vazdušnom puškom Teodora Vukojević/Milutin Stefanović.

Današnja odličja su prve dve medalja za Srbiju na SK u Kairu, posle tri plasmana u polufinala pojedinačnih disciplina u prethodna tri dana.

Kvalifikacije miks parova pištoljem su održane danas pre podne. Startovala su 44 tandema. Arunovićeva i Mikec su u polufinale ušli sa četvrtog mesta. Pogodili su 575 krugova, dva manje od prvoplasirane Turske. U polufinalu su im rivali bili Italija 2 (drugo mesto u kvalifikacijama), Tajland 1 (šesto mesto) i Grčka (osmo mesto).

Arunovićeva i Mikec, uigran tandem, višestruki prvaci Evrope, su prvi put učestvovali u polufinalu miks parova po novim pravilima,s obzirom da je Aurnovićeva bila sprečena da učestvuje na januarskim Gran pri turnirima u Rušama i Osijeku.

Polufinale se sastoji od 20 serija. U početku se vodila izjednačena borba, međutim sredinom nadmetanja srpski tim je preuzeo prvo mesto i vodio do kraja. Posle 10.hica, kao četvrtoplasirani je ispao Tajland, pet serija kasnije takmičenje je završila i Italija. Polufinale je završeno već posle 17.hica, jer srpski tandem je imao nedostižnu prednost ispred drugoplasirane Grčke – 50:42,5 u poenima i plasirao se u meč za zlato. U igri je bilo još šest poena, pa grčki tim, za koji su gađali sestra i brata Ana Korakaki i Dionisios Korakakis, nije imao teoretske šanse da stigne srpsku ekipu.

U meču za zlato Arunovićeva i Mikec su odmerili snage sa  Turskom 2 (Jasemin Bejza Jilmaz/Ismail Keleš) . Posle svakog hica u duelu za prvo mesto tim za boljim rezultatom dobija dva poena, ukoliko su izjednačeni svakom ide po bod. Pobeđuje ekipa koja skupi 16 poena.

Povezana vest:  KUGLANJE, U finalu Kupa Srbije Beograd – Partizan i Pionir - EDB

Srbja je posle pet serija stekla lepu prednost (8:2). Turska je uspela da smanji zaostatak (7:9). Međutim, naš tim je ponovo preuzeo kontrolu. Nizali su Arunovićeva i Mikec izuzetno precizne hice, stigli do pobede od 17:9 i nastavili niz sjajnih rezultata, koji traje već godinama.

U kvalifikacijama miks parova puškom, održanim u utorak, Vukojevićeva i Stefanović su zauzeli petu poziciju, pa su u u polufinalu bili u grupi sa Noršeškom 1, Indijom 2 i SAD 1, koji su u kvalifikacijama plasirali na  prvo, treće, odnosno sedmo mesto.

Na polovini polufinala, posle desete serije, kada ispada četvrtoplasirani, Vukojevićeva i Stefanović su bili na čelu sa malom prednošću ispred drugoplasirane SAD, Norveške i Indije, koja je kao četvrta završila takmičenje. U narednih pet hitaca, Norvežani su dodali gas, prestigli Amerikance, koji su ispali kao trećeplasirani. Posle 15.serije, Srbija je imala 43,5 , a drugoplasrana Norvška samo poen i po manje. Međutim, Norvežani su od 16. do 18. serije bli uspešniji, skupili šest poena u nizu, obezbedili pobedu (48:43,5) i otišli u meč za zlato.

Po novim pravilima, meča za treće mesto nema, već bronzu dele  drugoplasirani timovi u polufinalnim grupama. Drugo mesto u drugom polufinalu, pripalo je Hrvatskoj.

Bronza u konkurenciji 51 para je izuzetan uspeh, posebno ako se zna da su Vukojevićeva, još uvek juniorka, i iskusni Stefanović prvi put zajedno nastupili u miks paru na velikom takmičenju. Njih dvoje su klupski drugovi iz „Čika Mate“. Uz njih je u polufinalu, kao trener bio takođe Kragujevčanin, legendardni Stevan Pletikosić. Međutim, nikad do sada nisu bili zajedno u miks timu na najvećim svetskim i evropskim turnirima, pa je u neku ruku Kairo bio „vatreno krštenje“.

Povezana vest:  MAČEVANJE, Romana Caran i Danilo Nikolić pobedili na međunarodnom turniru „Memorijal Ljuba Savić“ u

U četvrtak će se takmičiti trojica srpskih strelaca. Milenka Sebića, Milutina Stefanovića i Lazara Kovačevića očekuju kvalifikacije u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava.

Vazdušni pištolj, miks medalje : 1. Srbija (Zorana Arunović/Damir Mikec), 2. Turska 2 (Jasemin Bejza) Jilmaz/Ismail Keleš),3. Grčka (Ana Korakaki/Donisios Korakakis) i Nemačka 2 (Andrea Katarina Hekner/Robin Valter)

Meč za zlato: Srbija – Turska 17:9. Polufinale – Prva grupa: 1. Turska 2, 2. Nemačka 2, 3. Japan, 4. SAD 2. Druga grupa: 1. Srbija , 2. Grčka, 3. Italija 2 (Marija Varikio/Alesijo Toraki), 4. Tajland 1 (Tanjaporn Pruksakorn/Nopadon Sutvruč). Kvalifikacije: 1. Turska 2 577,2. Italija 2 575, 3. SAD 2 575, 4. Srbija 575…

Vazdušna puška, miks, medalje: 1. 1. Norveška 1 (Džanet Heg Dueštad/Jon-Herman Heg), 2.  Italija 1 (Sofija Ćekarelo/Danilo Denis Solazo) , 3. Srbija 2 (Teodora Vukojević/Milutin Stefanović) i  Hrvatska 1 (Valentina Gustin/Petar Gorša).

Meč za zlato: Norveška 1 – Italija 1 17:15.  Polufinale, prva grupa: 1. Norveška 1, 2. Srbija 2, 3. SAD 1 (Meri Taker/Lukas Kozniecki), 4. Indija 2 (Ajuši Gupta/Rudrakš Patil). Druga grupa: 1. Italija 1, 2. Hrvatska 1, 3. Norveška 2, 4. SAD 2 (u kvalifikacijama, održanim u utorak, Vukojevićeva i Stefanović su osvojili peto, a tim Andrea Arsović/Lazar Kovačević 12.mesto).

Dragan Donević prezadovoljan učinkom srpskih timova

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, 2016 IIHF SP U20: Derbi prvenstva posle dana pauze, „orlići" napadaju Rumuniju

Šef stručnog štaba SSS Dragan Donević je prezadovoljan učinkom naših miks timova.

-Posle nekoliko visokih plasmana i polufinala, ali bez medalja u pojedinačnim disciplinama vazdušnim oružjem, stigla su i odličja. Prezadovoljan sam našim timom. Svi naši strelci, bez izuzetka, su odlično gađali, borbeno od početka do kraja. Teodora Vukojević i Milutin Stefanović su nas obradovali u prvoj disciplini današnjeg programa, a potom su Zorana Arunović  i Damir Mikec na sjajan način stavili tačku na uspešan dan za srpsko streljaštvo. Čestitam im na velikim uspesima.

Stručni štab SSS je odlučio da za SK u Kairu „promeša karte“ i malo izmeni sastave miks parova puškom. Vukojevićeva je još uvek juniorka, a u seniorskoj reprezentaciji je debitovala pre nepunih godinu dana. Stefanović iza sebe ima veliki broj medalja sa najvećih takmičenja. U Kairu su debitovali kao miks par na međunarodnoj sceni.

–Njih dvoje se dobro znaju, klupski su drugovi.Odlično su se snašli, pokazalo se da je spoj mladosti i iskustva bio odlična kombinacija. Kad je o Zorani Arunović i Damiru Mikecu reč, njih dvoje su već godinama jedan od najboljih miks parova pištoljem na svetu. U Kairu su to još jednom potvrdili. Odlično su vodili polufinale i meč za zlato i u bogatu riznicu dodali novi trofej.

Donević se osvrnuo i na uslove takmičenja:

-Egipćani se ozbiljno pripremaju za Svetsko prvenstvo koje će na ovom istom strelištu biti održano na jesen. Uslovi su odlični, strelište je novo, prostrano, jedno od najmodernijih na svetu.

Foto: Streljački savez Srbije