ministarka_samardzic_markovicDOPING

Marković: Doping tretirati kao organizovani kriminal

 

Borba protiv dopinga biće jedan od prioriteta u ovoj, predolimpijskoj godini i Ministarstvo sporta će zahtevati od Ministarstva pravde da korišćenje i trgovinu nedozvoljenim supstancama tretira kao organizovani kriminal – rekla je danas ministarka sporta Snežana Samardžić-Marković.

Ministarka je prilikom otvaranja antidoping seminara navela da je pokrenuta inicijativa za formiranje Antidoping jedinica unutar policije i podsetila da korišćenje doping sredstava ostavlja trajne zdravstvene posledice po mlade sportiste.

Povezana vest:  ŠAH, Sibir na 64 polja

Prošle godine je u Srbiji 19 sportista imalo pozitivne rezultate na anti-doping kontrolama.

-Neki naši mladi sportisti koji su bili stipendisti, pored toga što više ne mogu da uživaju taj status, imaju i ozbiljne zdravstvene problem – rekla je Samardžić-Marković i dodala da se taj problem ne može rešiti isključivo kažnjavanjem sportista.

Samardžić-Marković je istakla da će njeno ministarstvo aktivno učestvovati u borbi sa dopingom time što će stipendisti ministarstva, kojih je prošle godine bilo 370, ubuduće imati obavezu da prođu kroz kurs za borbu protiv dopinga, kako bi na vreme uočili i odbili nedozvoljena sredstva.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Srbija treća u bilansu medalja na EP u Mariboru!