Sve je spremno za sedmo takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2022 u našoj zemlji i novi sportski spektakl na Starom mostu. Najbolji svjetski skakači i skakačice trening počinju u 14 sati, a takmičenje je na rasporedu od 15 sati.

 Nakon što su u četvrtak skakali direktno sa kamenog luka Starog mosta, skakači i skakačice su u petak popodne održali drugu seriju takmičarskih skokova sa platforme, koja je postavljena tokom noći kako bi se dobila visina od 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

Vodstvo pred današnje finale drže aktuelni šampioni, Australka Rhiannan Iffland i Francuz Gary Hunt. Hunt je juče za četvorostruki salto sa pola vijka u zgrčenom položaju od sudija dobio sjajne ocjene (10, 10 i 9,5). Ni Iffland za svoj trostruki salto sa pola vijka u pregibu nije zaostala s ocjenama (9, 9 i 9,5).

U ženskoj konkurenciji, druga je Kanađanka Molly Carlson, a treća Kolumbijka Maria Paula Quintero. Kod muškaraca, drugo mjesto trenutno zauzima Rumun Catalin Preda, dok treće dijele Španac Carlos Gimeno i Ukrajinac Oleksiy Prygorov.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, SAAF pokreće i arena-fudbal

Devetostruki šampion Hunt danas će loviti četvrti trijumf u Mostaru, dok će petostruka prvakinja Iffland pokušati da ostvari hat-trick pobjeda na Starom mostu. 

„Naravno da bih volio pobijediti ovdje četvrti put. Imao sam dva dobra skoka, dovoljno za vodstvo. Ako dobijem dobre ocjene i budem na pobjedničkom postolju, bit ću sretan. Ako ne, opet ću biti sretan“, kaže Britanac, koji od prije par godina nastupa pod francuskom zastavom.

Skakači i skakačice će danas izvesti dvije finalne serije. U završnici se izvode skokovi po slobodnom izboru, bez ograničenja koeficijenta težine, koji uz dobre ocjene mogu donijeti veliki broj bodova. To je prilika za skakače da izvuku „tešku artiljeriju“ i pokušaju promijeniti stanje na tabeli.

Povezana vest:  SKI-SKOKOVI, Morgenštern osvojio zlato na SP u Norveškoj

„Bodovi su u težim skokovima, i mislim da ćemo u subotu vidjeti dosta promjena na tabeli. Svakako se nadam hat-tricku na Starom mostu. Ali, to su ipak statistike, trudim se da ne mislim o tome prije kraja. Bilo bi sjajno, ali trenutno se fokusiram samo na sljedeći skok“, izjavila je zadovoljna Iffland.

 Naročito je napeto u kategoriji muškaraca, gdje vodećeg Hunta (175,10) i devetoplasiranog Nikitu Fedotovu (155,30) dijeli manje od 20 bodova.

Trening skakača počinje u 14 sati, a takmičenje je na rasporedu od 15 sati. Stari most će za vrijeme takmičenja biti zatvoren za prelazak. Ulaz je slobodan, a gledaocima se savjetuje raniji dolazak, kako bi zauzeli što bolje pozicije. Preporučuje se dolazak sa desne strane, odakle se najlakše spustiti na plato ispod mosta, predviđen za publiku.

Povezana vest:  BADMINTON, Vicešampionska titula u Izraelu i istorijski plasman na Olimpijske igre mladih u Nanđingu

 Voditelji programa bit će Zoran Filičić, novinar i komentator italijanskog Sky Sporta, te Stihi i Gagara iz sarajevskog umjetničkog kolektiva Helem Nejse.

 Sinoć je nastupima niza bendova i izvođača na četiri bine u Starom gradu počeo Old Town Street Fest, koji se nastavlja večeras. Na Hamam Stageu nastupaju Helem Nejse i Noa, u Old Crew Pubu svira New Primitives Band, u Bijelom Baru je Sandi Duraković Bend, a za kraj večeri slijedi RBCD After Party u klubu Alibaba. Više informacija o programu festivala može se naći na stranici redbull.ba.

Direktan prenos završne serije skokova može se pratiti na Red Bull TV, kao i na Facebook i YouTube kanalima prvenstva.

Sve informacije o takmičenju dostupne su na zvaničnoj stranici prvenstva i redbull.ba.

Foto: Red Bull Cliff Diving press