Približava se vrhunac međunarodne streljačke sezone. U narednih mesec i po dana biće održana dva velika takmičenja, kojima počinje i kvalaifikacioni ciklus za Olimpijske igre u Parizu.

U Vroclavu sutra startuje Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem. U oktobru će u Kairu biti održan Svetski šampionat u svim disciplinama klasičnog streljaštva (vazdušno i MK oružje).

Prvenstvo Starog kontinenta otvaraju juniori i juniorke, koje sutra očekuje prva faza kvalifikacija. Predstavljaće nas šestoro strelaca puškom – juniori, trostav: Marko Ivanović („Čika Mata“), Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Petar Erdei (Novi Sad 1790), juniorke trostav: Aleksandra Havran (Jedinstvo), Anja Knežević (Novi Beograd-Ušće), Ljiljana Cvetković (Niš 1881).

U drugu fazu proći će po 40 najboljih juniorki i juniora.

-U Vroclavu čemo imati jednu debitantkinju. Ljiljana Cvetković. Ostali strelci već imaju iskustva na Evropskim prvenstvima. Zimus, na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem, juniori su se prikazali u dobrom svetlu. Međutim, kada je reč o malokalibarskom oružju, naši strelci, po uslovima, zaostaju za najrazvijenijim zemljama. Ipak, imamo adute za plasman u finala, mada će u svakoj disciplini put do mesta među osam najboljih biti vrlo težak.

Povezana vest:  EP ITALIJA 2011, Srbija šampion Evrope, četvrta mesta za Jasnu Šekarić i mušku reprezentaciju puškom!

Na seniorskom šampionatu, koji startuje 13.septembra, boje Srbije braniće šestoro strelaca puškom: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92), Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790) i Teodora Vukojević („Čika Mata“) i trojica takmičara pištoljem slobodnog izbora: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (Kikinda).

Strelci puškom će ciljati kvote za Pariz, a MK pištolj slobodnog izbora nije olimpijska disciplina.

Povezana vest:  KUGLANJE, Određene ekipe za meč sa Rumunijom

Osvrćući se na početak serije kvalifikacionih nadmetanja za OI, sportski direktor SSS Dragan Marković, podvlači:

-Pred start kvalifikacionog ciklusa, SSS i stručni štab su usvojili kriterijume po kojima ćemo sastavljati olimpijski tim. Isto to smo uradili i pred Tokio sada svi imaju jasnu sliku na koji način ćemo deliti osvojene olimpijske kvote.

Prve olimpijske ulaznice na meti su u Vroclavu.

-Na predstojećem Evropskom prvenstvu na raspolaganju neće biti veliki broj olimpijskih kvota – samo po dve u muškoj i ženskoj konkurenciji puškom. Samo četvoro osvajača zlatnih i srebrnih medalja će svojim zemljama obezbediti mesta na olimpijskom turniru. Svesni smo da neće biti nimalo lako doći do kvota. Međutim, to ne menja naše ambicije, koje su uvek osvajanje medalja i olimpijskih viza. Videćemo da li ćemo put ka Parizu krenuti iz Vroclava.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Manuel Osborne-Paradis polomio levu potkoleničnu kost

Olimpijske discipline su u fokusu svih planova SSS. Međutim, u srpskoj ekipi u Vroclavu će biti i trojica strelaca pištoljem u neolimpijskoj disciplini, dok će se strelci puškom će se nadmetati i u ekipnim i u miks takmičenjima, koja takođe ne spadaju u olimpijski program.

-Iza svih strelaca je duga pauza u međunarodnim takmičenjima. Od sredine jula i Svetskog kupa u Čangvonu do Vroclava nije bilo nadmetanja Svetske i Evropske streljačke konfederacije. Odlučili smo da naši strelci na Evropskom prvenstvu učestvuju u neolimpijskim disciplinama kako ne bi napravili predugu pauzu i kako bi se što bolje pripremili za Svetsko prenstvo, na kome će se i strelci vazdušnim pištoljem boriti za kvote ’ poručio je Marković.