Svetsko prvenstvo u stonom tenisu za osobe s dijagnozom Parkinsona ove godine će se prema odluci neprofitne organizacije PingPongParkinson​® i partnera – Međunarodne stonoteniske federacije (ITTF) i Hrvatskog stonoteniskog saveza, održati u Puli. Službena ceremonija otvaranja biće održana u čuvenoj pulskoj Areni, dok će se samo takmičenje odvijati u Domu sportova Mate Parlov. Na svetskom prvenstvu, koje će trajati od 12. do 16. oktobra 2022., očekuje se više od 400 učesnika, pratilaca i takmičara iz 22 države sveta.

Pokretač ovog prvenstva je neprofitna američka organizacija PingPongParkinson​®, kojoj je na čelu hrvatsko-američki muzičar Nenad Bach, izvođač, producent i mirovni aktivista, i sam oboleo od Parkinsona. Iako su lekovi i dalje nezaobilazni u lečenju, istraživanja pokazuju da sport, a posebno stoni tenis, pomaže u poboljšanju motorike kod ove dijagnoze. „Nisam savladao Parkinsona, ali sam savladao strah od Parkinsona. Ping pong sam počeo da igram sasvim slučajno, na jednom druženju kod prijatelja. Uočio sam da se osećam bolje pa sam taj isti osećaj želeo da pružim i drugima sa istom dijagnozom. Ranije smo organizovali takmičenja u velikim gradovima poput New Yorka i Berlina, a ove godine velika mi je želja bila da dovedem svetsko prvenstvo u Hrvatsku“, izjavio je Nenad Bach.

Povezana vest:  KROS KANTRI, Dve Norvežanke na podijumu

Bachovu inicijativu prepoznao je gradonačelnik Pule dr. sc. Filip Zoričić, koji je ponudio da upravo ovaj istarski biser bude ovogodišnji domaćin prvenstva. „Ponosni smo što smo deo ove plemenite i lepe sportske i svetske priče. Ovo nije samo poruka sporta, nego i humanizma, nade, jednakosti, upornosti i optimizma. Takva je Pula, i takav svet sanjamo“, izjavio je gradonačelnik Zoričić. Nakon obilaska svih sportskih objekata u kojima bi se prvenstvo odvijalo i provere smeštaja za više od 400 učesnika, Pula je potvrđena kao lokacija.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Kompanija SBB sponzor beogradskih Vukova

Organizacija PingPongParkinson® osnovana je 1. marta 2017. u New Yorku s ciljem promovisanja stonog tenisa kao oblika fizikalne terapije. Upravo je Hrvatski stonoteniski savez prvi prepoznao vrednost ove Bachove inicijative, organizujući prvo javno okupljanje i meč-demonstraciju na zagrebačkom Cvetnom trgu 11. aprila 2017., na kojoj je, uz Nenada Bacha, učestvovao i naš legendarni olimpijac Zoran Primorac, jedan od najboljih svetskih stonotenisera svih vremena. Kako bi olakšali podizanje svesti o pozitivnim zdravstvenim prednostima igranja „ping ponga“ i osigurali umrežavanje i razmenu iskustva na svetskom nivou, čelnici organizacije počeli su pokretati svetska takmičenja  za osobe sa ovom dijagnozom. Nakon velikih svetskih gradova, New Yorka i Berlina, na red je došla Pula, u kojoj će svi zainteresovani besplatno moći da prate ovogodišnje svetsko prvenstvo.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, HOKEJ, Kanada rutinski, Češka posle proužetka