Zorana Arunović je prvi sportista koji je Srbiji doneo kvotu za Olimpijske igre u Parizu.

Arunovićeva je danas osvojila bronzu vazdušnim pištoljem na Svetskom prvenstvu u Kairu i time srpskom streljaštvu obezbedila mesto na predstojećem olimpijskom turniru. U svakoj disciplini na SP se dele po četiri kvote.

Arunovićeva je odlično gađala u kvalifikacijama, pogodila je 590 krugova i sa drugog mesta ušla u finale. Preciznija od nje bila je samo Kineskinja Ranksin Đang sa 591 krugom.

Među osam najboljih našle su se tri Kineskinje i po jedna takmičarka iz Srbije, Grčke, Jermenije, Kazahstana i Ukrajine.

Posle prvih pet hitaca finala Arunovićeva se nalazila na četvrtom mestu. U narednih pet je nizala odlične pogotke i na drugom preseku – posle deset hitaca bila na čelnoj poziciji, koju je zadržala i u narednih pet serija.

Povezana vest:  RAGBI 13, Prvak šokirao Zvezdu, za trofej protiv Partizana

Posle dvadesete dijabole, kada ispadaju petoplasirana i šestoplasirana, Arunovićeva se nalazila na četvrtoj mestu, ali glavni cilj je tada već bio ispunjen – izborena je olimpijska kvota i osokoljena uspehom, Zorana je nastavila borbu za medalje. Prva faza finala završava se posle 25.hica, posle koga dve najbolje ulaze u meč za zlato. U tom trenutku Arunovićeva je bila treća, sa minimalnim 0,1 krugom zaostatka za drugoplasiranom Kineskinjom Lu, ali nije bilo razloga za nezadovoljstvo. Meč za zlato je Zorani zamalo „pobegao“, ali je vatrenu liniju napustila sa širokim osmehom, jer medalja i kvota su bile u džepu.

Zlato je pripalo Luovoj, ispred Ane Korakaki iz Grčke. Uz osvajačice medalja, kvotu je osvojila i petoplasirana Elmira Karapetjan iz Jermenije. Naime, na četvrto mesto plasirala se Kineskinja Ksue Li, a po novim pravilima samo jedna takmičarka može da donese svojoj zemlji kvotu u istoj disciplini na istom takmičenju.

Povezana vest:  Jasna Šekarić u finalu Svetskog kupa u Fort Beningu

Arunovićeva je i u prethodnom olimpijskom ciklusu postala prva srpska sportistkinja sa kvotom za OI u Tokiju, osvojivši srebro, takođe vazdušnim pištoljem, na Svetskom prvenstvu u Čangvonu.

Bronza iz Kaira je Zoranina četvrta medalja sa Svetskih prvenstava u pojedinačnoj konkurenciji. U riznici sada ima zlato, dva srebra i bronzu.

Uz Arunovićevu, u takmičenju vazdušnim pištoljem, Srbiju je predstavljala i Brankica Zarić, koja je u konkurenciji 107 dama zauzela 18.mesto.

U takmičenju vazdušnim pištoljem za muškarce učestvovalo je 120 strelaca. Damir Mikec se plasirao na 21, Dimitrije Grgić na 35, a Duško Petrov na 66.mesto.

Ranije tokom dana, Marko Ivanović je osvojo srebrnu medalju u trostavu za juniore.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Partizan pregazio Bled

Vazdušni pištolj, žene: 1. Kaiman Lu (Kina), 2. Ana Korakaki (Grčka), 3. Zorana Arunović (Srbija). 

Finale, prva faza: 1. Korakaki 255,6, 2. Lu 254,0, 3. Arunović 253,9, 3. Li (Kina) 253,0, 5. Karapetjan (Jermenija) 200,9… Meč za zlato: Lu – Korakaki 16:10 u poenima.

Kvalifikacije: 1. R. Điang (Kina) 591, 2. Z.Arunović (Srbija) 590, 3. A.Korakaki (Grčka) 585… 18. Brankica Zarić 576… Ukupno 107 takmičarke.

Vazdušni pištolj muškarci, plasman: 1. Đinjao Liu (Kina), 2. Jifan Žang (Kina), 3.Pavlo Korostilov (Ukrajina).

Kvalifikacije: 1. J.Žang (Kina) 589, 2. B.Žang (Kina) 587, 3. Josef (Pakistan)…. 21. Damir Mikec 579…35. Dimitrije Grgić 576…66. Duško Petrov 571… Ukupno 120 takmičara.