vip-skijanje1

Otvorena najbrža i najekstremnija ski-staza u Rusiji

 

Najbolji skijaši isprobaće od sutra do 26. februara na Kupu Evrope u Sočiju novu olimpijsku stazu koja poseduje ekstremne karakteristike – dužinu preko tri kilometra, visinsku razliku 1.000 metara, skakaonice i nagle krivine od skoro 180 stepeni.

Prvo međunarodno probno takmičenje u spustu u ruskom crnomorskom gradu Sočiju, domaćinu Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, trebalo je da počne danas, ali su organizatori bili prinuđeni da usled obimnih padavina start pomere za sutra.

Povezana vest:  BADMINTON, Trenerska elita u Kragujevcu - održan edukativni kurs

Prema rasporedu Kupa Evrope, prvi će novu stazu isprobati skijaši, a zatim će, ukoliko ne bude izmena, 25. i 26. februara na start izaći žene. Novu stazu odmarališta „Roza Hutor“ profesionalci i amateri moraće da osvajaju oprezno, s obzirom da su njene karakteristike bez preuveličavanja ekstremne, a bržina skijaša može dostići 150 kilometara na čas, preneo je „Glas Rusije“.

Povezana vest:  GIMNASTIKA, SP ROTERDAM, Kinezima zlatna medalja u ekipnom takmičenju

Ruski profesionalci, koji su prvi ispitali trasu, kažu da su prvo osećali čak i strah, koji je kasnije zamenilo uživanje jer je, kako tvrde, staza dobro pripremljena.

Visoko su je ocenili i posmatrači Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koji su pratili kako ruski sportisti prolaze trasom na nedavnom nacionalnom Kupu. „Drago nam je što su svi koji dolaze u odmaralište ‘Roza Hutor’, kako sportisti tako i amateri, zadovoljni stazom i kvalitetom servisa, kao i nivoom pripreme takmičenja,“ naveo je potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Kozak i dodao da će Igre biti organizovane na najvišem nivou. Generalni direktor odmarališta Sergej Bačin poručio je da neće biti prepreka za odličnu organizaciju predstojećeg probnog takmičenja, nakon kojeg će svako ko želi moći će da isproba olimpijsku stazu, naravno ako bude dovoljno hrabar jer tako brzih i strmih staza u Rusiji još nije bilo.

Povezana vest:  SKI LETOVI, Slovenac Robert Kranjec svetski prvak u skijaškim letovima