Drugi dan Svetskog kupa u Limi doneo je Srbiji drugu medalju na turniru, ponovo zlatnu Zorana Arunović i Damir Mikec su osvojili su prvo mesto u takmičenju miks parova vazdušnim pištoljem.

Mikec je juče izborio zlato u pojedinačnoj konkurenciji. Arunovićeva se u četvrtak nije takmičila, jer je dan uoči početka SK, zbog trovanja hranom, završila u bolnici. Ipak, uspela je da se oporavi, spremi da izađe na vatrenu liniju i dala ravnopravan doprinos novom uspehu srpskog tima.

Miks Arunović/Mikec je ove godine, na svakom takmičenju, osvojio medalju. Na prvom Svetskom kupu u Kairu, stigli su do srebra, a nedavno u Talinu ponovo postali prvaci Evrope. Medalja u Limi je osma za trofejni tandem u Svetskim kupovima (tri zlata, tri srebra i dve
bronze).

U najavi Svetskog kupa, naveli smo da je turnir u Peruu prva prilika srpskih strelaca da ove godine odmere snage sa takmičarima iz svetske velesile, Kine. U četvrtak je Mikec do pojedinačnog zlata došao pobedom nad Kinezom Bouenom Žangom u meču za prvo mesto.

Povezana vest:  NORDIJSKO SKIJANJE, Studentkinja DIF-a Brankica Šušulović bronzana u Ilgazu

Duel za zlato u takmičenju miks parova je bio novi srpsko-kineski derbi. Naš tim je u kvalifikacijama bio prvi sa 579 krugova. Uz srpski miks u meč za najsjajnije odličje plasirao se tim Kine 1, u kome su bii Bouen Žang, osvajač pojedinačnog srebra u četvrtak, i Rabksin Điang, koja je u pojedinačnom takmičenju dama osvojila zlato a 2021. u Tokiju olimpijsko zlato u miksu.

Kineski tim je sjajno otvorio meč. U početku je gađao praktično bez greške i stekao četiri poena prednosti (6:2, 8:4). Srbija je, izjednačila na 8:8, pa na 11:11. Posle 12. serije damatičnog meča, srpski tandem je prvi put poveo – 13:11, pa potom duplirao prednost na 15:11. Kinezi su smanjili na 13:15. Ipak, u napetoj završnici kada su odlučivali jači živci, naš tim je bio sigurniji, dobio je narednu seriju za trijumf od 17:13 i za eksploziju radosti srpskih strelaca.

Povezana vest:  KUGLANJE, Radanovićeva i Stanićeva pobednice u sprintu

-Osećam se kao ptica Feniks. Pre dva dana sam bila u bolnici, nisam učestvovala u pojedinačnom takmičenju, nisam dugo znala ni da li ću biti spremna za miks, a evo sada radujem se zlatu – rekla je Arunovićeva neposredno posle finala.

Damir Mikec je dodao: -Zorana je moj heroj. Presrećan sam, osvojio sam dva zlata u dva dana, baš kao i na Evropskom prvenstvu.

U takmičenju miks parova puškom, tim Srbija 1 (Teodora Vukojević/Lazar Kovačević) je zauzeo 15, dok su se na 18. poziciju plasirali Andrea Arsović i Milutin Stefanović.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Zabados prvi ženski golman u muškoj profesionalnoj ligi

U subotu na programu su pojedinačna takmičenja vazdušnom puškom.

Vazdušni pištolj, miks: 1. Srbija (Zorana Arunović/Damir Mikec), 2. Kina 1 (Ranksin Điang/Bouen Žang), 3. Kina 2 (Nan Žao/Kai Hu)

Meč za zlato: Srbija – Kina 1 17:13. Meč za bronzu: Kina 2 – Peru 1 17:11

Kvalifikacije: 1. Srbija 579, 2. Kina 1 578, 3. Kina 2 578…

Vazdušna puška, miks: 1. Mađarska 1 (Ester Deneš/Zalan Pekler), 2. Francuska 1 (Ošen Miler/Brajan Boduen), 3. Poljska 1 (Aneta Stankievič/Tomaš Bartnik)

Kvalifikacije: 1. Francuska 1 629,7, 2. Mađarska 2 629,6, 3. Poljska 1 628,5… 15. Srbija 1 (Teodora Vukojević/Lazar Kovačević) 623,8… 18. Srbija 2 (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) 623,0…

Foto: Streljački savez Srbije