bjoergen_marit

NORDIJSKE DISCIPLINE, SP NORVEŠKA

Marit Bjergen i Markus Helner osvojili zlatne medalje

Već je prvi dan Svetskog prvenstva u nordijskim sportovima Oslu doneo dosta uzbuđenja, ali i oduševljenja domaćoj publici. Na programu je bila disciplina sprint u nordijskom trčanju u obe konkurencije.

Muškarci su trčali na 1,5 kilometara, a so na ranu Vikinzima stavio je Markus Helner iz komšijske Švedske iznenađujućim osvajanjem zlatne medalje u finalnoj trci ispred Norvežanina Petera Nortuga Juniora za svega šest desetinki. Rivalitet susednih država dobro je poznat, a dodatno ga je zaoštrio osvajanjem bronzane medalje još jedan Šveđanin Emil Jenson koji je za sunarodnikom zaostao jednu sekundu. Jenson je pre trke važio kao najveći favorit za osvajanje zlatne medalje. Četvrto mesto pripalo je braniocu titule sa prošlog Svetskog šampionata Norvežaninu Ola Vigenu Hateštadu.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Pobeda Partizana na startu Prvenstva Srbije

Vikinzima je osmeh na lice stavila Marit Bjergen slavljem u sprintu dama na 1,3 kilometara. Bjergen je čistila protivnike u svim trkama kvalifikacija, ali je finalna trka bila još neizvesnija nego kod jačeg pola. Ipak je Bjergen uspela da osvoji zlato sa svega dve desetinke prednosti u odnosu na Arianu Folis iz Italije, dok je heroj prošlogodišnjih Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru Slovenka Petra Majdič osvojila bronzano odličije ispred četvrtoplasirane sunarodnice Vesne Fabjan.

Povezana vest:  Udovičić otvorio "Trku za život" na stadionu Zvezde

Vodeća takmičarka u Svetskom kupu Justina Kovalčik iz Poljske nije se proslavila u prvom izazovu na Svetskom šampionatu pošto je ispala u polufinalnoj trci.

Rezultati muškarci sprint 1,5km: 1. Markus HELNER (Švedska) 2:57,4 minuta, 2. Peter NORTUG JUNIOR (Norveška) 0,6, 3. Emil JENSON (Švedska) + 1,1, 4. Ola Vigen Hateštad (Norveška) + 2,4, 5. Jesper Modin (Švedska) + 3,0, 6. Peter Kumel (Estonija)+ 4,0…

Povezana vest:  BADMINTON, Tomić i Lukić balkanski prvaci

Dame 1,3km: 1. Marit BJORGEN (Norveška) 3:03,9 minuta, 2. Ariana FOLIS (Italija) + 0,2, 3. Petra MAJDIČ (Slovenija) + 0,5, 4. Vesna Fabjan (Slovenija) + 0,5, 5. Justina Kovlačik (Poljska) 1,8, 6. Alena Pročažkova (Slovačka) + 11,5…

Sutra:

12,30 Ski skokovi muškarci, kvalifikacije

15,00 Ski skokovi žene, finale

BILANS MEDALJA

NORVEŠKA  1          1          0

ŠVEDSKA     1          0          1

ITALIJA         0          1          0

SLOVENIJA  0          1          0