Po uzoru na svog “starijeg brata” iz tenisa, premijerni “Padel Belgrade Open BMW Delta Motors” će okupiti najbolje igrače padela u našoj zemlji i učesnike iz  inostranstva – na najvišem nivou takmičenja do sada održanom u Srbiji!

Turnir će biti održan u tri kategorije – Master, Rekreativna i Miks, gde će u najkvalitetnijoj Master kategoriji nastupiti ekipe iz Francuske, Grčke, Italije i Hrvatske – kojima će se pridružiti i dva izabrana  tima iz Srbije. Kvalifikacioni turnir za Rekreativnu kategoriju “Padel Belgrade Open-a” kreće od 25. septembra sa žrebom koji će obuhvatiti 32 takmičarska para – dok će polufinala i finale za koje će se boriti 4 najuspešnija tima iz kvalifikacija biti održana za vikend 30.septembra i 1.oktobra. Program dana finala u Master i Rekreativnim kategorijama će biti upotpunjen mečom i u Miks kategoriji, u kome će nastupiti dva izabrana muško-ženska tima iz selekcije timova tog profila koji su učestvovali na pripremnim turnirima za “Padel Belgrade Open” proteklih nedelja.

Posle “srpskog leta” sportskih trijumfa na najvećoj svetskoj sceni – u atletici, odbojci, košarci, paratekvondou, basketu, streljaštvu, tenisu i rvanju – vreme je za “Padel Belgrade Open”– sport koji bi u budućnosti mogao da se svrsta uz one u kojima je naša zemlja tradicionalno trofejna. Za potrebe ove izuzetne sportske i zabavne manifestacije – najsavremeniji padel centar će biti podignut na najatraktivnijoj lokaciji našeg glavnog grada – šetalištu pored zgrade Geozavoda “Beograd na vodi”, sa svim sadržajima koji će iskustvo boravka takmičara, publike i medija učiniti jedinstvenim i identičnim sa najvećim i dugogodišnjim događajima ovog profila u svetu.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Prvenstvo Srbije: Tisa Volan slavila protiv NS Starsa u prvom meču borbe za 3. mesto

Besplatan ulaz na Centralni stadion sa tribinama za praćenje mečeva, posebna zabavna zona za posetioce sa brojnim interaktivnim sadržajima i Zona za igrače u kojoj će se učesnici turnira zagrevati i opuštati u slobodno vreme – uz tretmane i medicinsku podršku po potrebi –  glavne su jedinice centra “Padel Belgrade Open-a” – još jedne sportske manifestacije koja će potvrditi status Beograda kao vodećeg grada za sport i zabavu u ovom delu Evrope – i sa punim pravom domaćina velelepnog svetskog događaja kao što je Expo 2027.

Jedan od sportova sa najvećom ekspanzijom u svetu – a svakako prvi među onima koji se igraju reketom – padel u Srbiji će – kroz saradnju sa jednim od najuticajnijih svetskih figura u ovom sportu Paka Gonzalesa i organizaciju turnira “Padel Belgrade Open” dobiti pažnju i formalno priznanje koje zaslužuje kao omiljena aktivnost hiljada rekreativaca i prvih profesionalnih igrača širom Srbije.

Padel je nastao davne 1969. godine u Meksiku, a od postavljanja prvog padel terena u nas u Zrenjaninu pre 10 godina do danas – padel je i u Srbiji postao sport koji svojom dinamikom, uzbudljivošću, kreativnošću i kombinatorikom – ali i time što omogućava zainteresovanima da bukvalno odmah mogu da se takmiče u njemu i kroz igru uče njegove specifičnosti i tajne – postao omiljeni izbor za fizičku aktivnost među sportovima sa reketom i loptom igrača oba pola i svih uzrasta. Podjednako važan aspekt popularnosti padela kao i takmičarski je i onaj koji se odnosi na zdravlje i masovnu rekreaciju – gde se neretko dešava da igrači i igračice nastupaju u mešanim timovima i užitak aktivnog druženja i lako organizovane grupne fizičke aktivnosti kroz padel čine svakodnevnim. Osim terena na otvorenom, sve više centara sadrži i forme krovne konstrukcije – kao i verzije u salama – koje omogućavaju igranje padela tokom cele godine.

Povezana vest:  KUGLANJE, SP RICING, Vilmoš Zavarko osvojio srebrnu medalju u sprintu na Šampionatu sveta u Ricingu

Čari padela su u proteklih nekoliko godina privukle interesovanje velikog broja igrača – među kojima su i brojne poznate ličnosti iz svih oblasti sporta i javnog života Srbije, koje već sada ka višem nivou igre vode i prvi profesionalni treneri padela u desetak klubova koji postoje u Srbiji. Neki od njih će uzeti učešća u takmičarskom i egzibicionom programu predstojećeg “Padel Belgrade Open-a” – i na taj način dati pozitivan primer svima koji budu poželeli da se oprobaju ili dalje usavrše u ovom primernom sportu modernog doba.

“Ponosni smo što svim igračima i ljubiteljima padela priređujemo događaj najvišeg renomea u smislu takmičenja i zabave kroz program premijernog “Padel Belgrade Opena” – čime Beograd autoritativno stavljamo na mapu najvećih takmičenja u ovom dinamičnom sportu u našem regionu i Evropi. Srbija je svetski priznata sportska nacija – naročito kada su sportovi sa reketom i loptom u pitanju – i bilo je pitanje momenta kada će se naš tradicionalni takmičarski duh, strast i kreativnost izraziti u ovom fantastičnom i nadasve pristupačnom sportu. Kroz uspeh “Padel Belgrade Open-a” ćemo nastojati da skrenemo pažnju na to u kom smeru bi padel trebao dalje da se razvija i organizuje na rekreativnom i takmičarskom nivou, kako da otkrivamo i dalje kanališemo domaće talente ka profesionalnom segmentu bavljenja ovim sportom – ali i da njegovu popularnost ispratimo i u formalnom smislu kao sportu priznatom u okviru našeg sistema sporta i omogućimo nastanak što većeg broja klubova i terena koji će uspeti da ugoste igrače – čiji brojevi sve češće prevazilaze kapacitete postojećih terena širom Srbije”, izjavio je Đorđe Mijailović, Direktor turnira “Padel Belgrade Open” i Padel centra na Košutnjaku.

Povezana vest:  DOPING WADA, Čelnici WADA žele četvorogodišnje suspenzije za doping

“Srećan sam što sam pozvan da kroz “Padel Belgrade Open” i brojne planirane prateće aktivnosti u narednom periodu svoje višedecenijsko iskustvo primenim u ključnoj fazi za razvoj verovatno najdinamičnije rastućeg sporta sa reketom – i jednog od najuticajnijih i najotvorenijih u svetu uopšte. Čast mi je da u zemlji takvih sportskih legendi dam svoj doprinos u etabliranju i daljoj promociji i približavanju radosti i užitku igranja padela među svim generacijama – u nadi da će i padel dati buduće velike šampione iz Srbije”, istakao je Pako Gonzales, legendarni as i padel stručnjak iz Španije.

Više informacija o programu premijernog međunarodnog turnira “Padel Belgrade Open BMW Delta Motors”, timovima koji će učestvovati i zanimljivostima koje očekuju publiku i ljubitelje ovog sporta ćete imati prilike da pratite u medijima i na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama turnira Instagram Padelbelgradeopen