bjoergen_marit

NORDIJSKE DISCIPLINE

Treće zlato Marit Bjorgen na SP u Oslu

Za sada je najveća zvezda Svetskog šampionata u Oslu bez sumnje je Marit Bjorgen. Norvežanka je posle zlatnih medalja u nordijskom trčanju u disciplinama sprint i u poteri na 15 kilometara, došla i do treće titule, ovoga puta u trci na 10 kilometara pokazavši da je tempirala formu u pravo vreme. I za sada je nepobediva.

Bjoergenova je slavila u vremenu 27:39,3 minuta sa četiri sekunde prednosti ispred vodeće u Svetskom kupu Poljakinje Justine Kovalčik, ali put ka pobedi nije bio lak što je priznala i posle trke.

Povezana vest:  KLIZANJE, Elison Rid postala Gruzijka

– Nisam ovako bila iscrpljena cele sezone. Znala sam da je 10 kilometara najača disciplina Kovalčikove. Morala sam mnogo da se potrudim da bih slavila i zahvalna sam Mariani Longa na pomoći. Priznajem da sam pustila i neku suzu – iskrena je Bjorgenova.

Justina Kovalčik je osvojila je posle trke na 15 kilometara još jednu srebrnu medalju, ali je ponovo na cilju gledala u leđa Marit Bjorgen iako je vodila veći deo trke. Ukoliko Poljakinja želi da iz Osla ode sa nekim zlatom ostale su samo još tri discipline.

Povezana vest:  Lindzi Von osvojila globus u superkombinaciji

– Trka je bila dobra, ali i naporna. Bila sam 15 sekundi ispred Marit, ali sam u poslednja tri kilometra bila potpuno iscrpljena – priznala je Kovalčikova.

Prvu medalju za Finsku na ovom Mondijalu uspela je da osvoji Aino Kaisa Saarinen trećim mestom u trci na 10 kilometara. Koliko god da je želela, nije uspela da iznenadi Bjorgenovu i Kovalčikovu.

– Ovo je sigurno moje najbolje takmičenje ove sezone i veoma sam srećna osvojenom bronzom. Navijači su bili toliko bučnib da nisam uspevala da čujem ni šta mi trener govori. Počela sam trku sa ciljem da trijumfujem, ali su Marit i Justina jednostavno bile prejake – ocenila je Saarinenova.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zlato, srebro i bronza za srpske kuglaše na SP

Rezultati: 1. Marit BJORGEN (Norveška) 27:39,3 minuta, 2. Justina KOVALČIK (Poljska) + 4,1, 3. Aino Kaisa SAARINEN (Finska) + 9,7, 4. Tereze Johaug (Norveška) + 23,7, 5. Krista Lahtenmaki (Finska) + 23,9…

BILANS MEDALJA

NORVEŠKA  4          2          2

AUSTRIJA     4          1          1

NEMAČKA   1          2          1

ŠVEDSKA     1          0          1

POLJSKA       0          2          1

ITALIJA         0          2          0

RUSIJA          0          1          1

FRANCUSKA           0          0          1

SLOVENIJA  0          0          1

FINSKA         0          0          1

Utorak, 1. mart

13,00 Trčanje 15km muškarci