reprezentacija_2

AMERIČKI FUDBAL

Operacija Karataš završena, objavljen spisak za Austriju

Srpska juniorska reprezentacija američkog fudbala minulog vikenda je u sportskom centru Karataš, nadomak Kladova, započela poslednju etapu priprema pred baraž utakmicu za odlazak na Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom Francuske. U cilju toga, već ovog vikenda, srpski juniori odigraće 6. marta i pripremni meč sa reprezentacijom Austrije u Beču, posle koga će stručni štab imati jasniju sliku na čemu treba da radi do odlučujućeg susreta sa galskim petlićima.

Pred selektorom i glavnim trenerom Zoranom Damjanovićem i njegovim saradnicima je težak zadatak, jer se ekipa znatno razlikuje u odnosu na onu koja je sa pobedama nad reprezentacijama Velike Britanije i Holandije u avgustu 2010. godine osvojila kvalifikacioni turnir „Četiri nacije“ u Kragujevcu. Gotovo polovina tima neće moći da nastupi, jer je probila starosnu granicu. Po EFAF-ovim pravilima, u 2011. godini u kategoriji juniora mogu da igraju samo igrači koji su rođeni 1992. godine i mlađi.

Povezana vest:  ZOI, Nađa Fakini ne ide u Vankuver

Međutim, već na prvom okupljanju reprezentacije u novembru minule godine, na Adi Ciganliji, pokazalo se da će stručni štab u novim mladim igračima imati šta da probere, jer su se pojedinci istakli i bili prijatno iznenađenje.

Usled nekoliko otkaza zbog zdravstvenih i drugih razloga na ovim pripremama se okupilo 60 dečaka koji će raditi pod budnim okom selektora i kompletnog stručnog štaba. Na meč sa Austrijom putovaće oko 50 juniora.

– Svi zajedno smo uložili veliki trud da u tri dana instaliramo što veći deo napada sa kojim ćemo putovati u Francusku. Namerno govorim o Francuskoj, zato što je to naš ovogodišnji prioritet i sve što radimo ima jedan cilj – plasman na završnicu prvenstva Evrope. Na utakmicu sa reprezentacijom Austrije zato i gledam kao na priliku da svi igrači u timu dobiju iskustvo igranja protiv jednog od najboljih evropskih timova – rekao je Blažo Bojić ofanzivni koordinator srpskog tima. – Na žalost, na kampu nas vreme nije baš poslužilo, ali smo i pored toga mogli da vidimo stvaranje jednog novog tima, koji je u najmanju ruku talentovan koliko i prošlogodišnji. To je proces koji traje, usvajanje novog sistema igre, navikavanje na nove saigrače, trenere… Ja sam vrlo zadovoljan stavom igrača prema velikom zadatku koji nas očekuje. Siguran sam da će već sledeći kamp, u aprilu, izroditi jedan vrlo konkurentan tim, koji zna za šta se bori i koji će nam doneti nove fudbalske radosti.

Povezana vest:  Hiršer skijaš godine

Defanzivni koordinator Marko Korićanac, preneo nam je ukratko i svoje utiske:

– Jako sam zadovoljan pripremama, jer smo imali naporne treninge. Međutim, uspeli smo da puno toga uradimo. Mogu da pohvalim igrače, koji su se jako trudili. Svi do jednog su zalaganjem i ponašanjem pokazali da su na putu da postanu pravi tim.

Selektor Zoran Damjanović odlučio se za 45 igrača koji će izaći na megdan Austrijancima. To su po pozicijama:

Povezana vest:  „Medalje zauvek“ – knjiga o šampionima i legendama

Kvoterbekovi: Stepović (Royal Crowns), Stefanović (Wild Boars), Kanjižaj (Grofovi). Vajdrisiveri: Živanov (Panthers), Bogićević, Stojanović (Vukovi), Rakić (Mammoths), Cimbaljević (dukes), Kasalović, Petrović (Wild Boars). Tajtendovi: Terzić (Royal Crowns). Ofanzivna linija: Žunić (Panthers), Gemaljević, Slavković, Timotijević (Wild Boars), Nestorović, Vujić (Forestlanders), Vasović (Royal Crowns), Bičkeji (Hunters), Dragičević (Grofovi). Raningbekovi: Jakšić (Dukes), Sovilj, Dedić (Panthers), Nikolić (Wild Boars). Defanzivna linija: Mitrović (Vukovi), Dakić, Gaić (Panthers), Pavlović, Đekić (Wild Boars), Lazić (Dukes), Beloica (Royal Crowns), Đorđević (Indians), Varga (Knights). Lajnbekeri: Modošanov, Jalovi, Aksentijević (Panthers), Vujnović (Dukes), Škorić (Knights), Despotović (Wild Boars). Defanzivni bekovi: Bošković (Panthers), Tuček (Hunters), Kanižaj (Grofovi), Nikolovski (Vukovi), Đoković (Royal Crowns), Zec (Indians).

Put Austrije će krenuti i rekovalescenti Armuš (DB/LB), Džodić (DB), Milenković (QB) i Todorović (WR), koji su deo tima, ali su povređeni ili bolesni.