veprovi_vukovi

AMERIČKI FUDBAL

Derbi special: Veprovi uspešniji od Vukova u dosadašnjim okršajima

Dva najveća kluba američkog fudbala su se susrela ukupno trinaest puta. Od ‘prvih fudbalskih koraka’ na stadionu FK Jadran, sada već davne 2003. godine, pa sve do zvaničnih utakmica prvenstva, duel ova dva kluba je predstavljao pravi praznik za sve ljubitelje američkog fudbala. Ako uzmemo činjenicu da je ovo prvi okršaj od 2008. godine, jasno nam je da ovu utakmicu čeka cela Srbija. Baš zbog toga je nedelja, 3.april 2011.godine upisana crvenim slovom u kalendaru američkog fudbala, praznik koji nijedan ljubitelj ovog sporta ne bi smeo da propusti.

Što se tiče dosadašnjih utakmica, kragujevački Divlji veprovi su u prednosti kada je u pitanju broj pobeda.

Još dok se američki fudbal igrao bez opreme, ‘ljuti rivali’ su 4 puta ukrstili koplja.Veprovi su bili uspešniji ostvarivši 3 pobede i samo jedan poraz.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zavarko pobedio na turniru u Banjalici

– Divljiveprovi – Vukovi 15:14, (prijаteljskа, 2003)

– Vukovi – Divljiveprovi 0:24, (prvenstvo, 2004)

– Divljiveprovi – Vukovi 21:6, (finаleprvenstvа, 2004)

– Vukovi – Divljiveprovi 20:7, (finаlekupа, 2005)

Američkifudbal u Srbiji je polako došao do nivoa gde su klubovi nabavili potrebnu opremu i polako počeli da se spremaju za prvo prvenstvo koje će se odigrati sa zaštitnom opremom. Te 2006.godine, Vukovi i Veprovi su igrali SELAF (Jugoistočnu ligu američkog fudbala) zajedno sa ‘Vojvodama’ izNovog Sada, ‘Legionarima’ izSremske Mitrovice i ‘Silverhawksima’ iz Slovenije.

U toku ovog takmičenja, Vukovi i Veprovisu se sastali 3 puta i sva tri puta su trijumfovali Veprovi.Od te tri utakmice, sigurno je da je najvažnija bila ona u finalu takmičenja koja se odigrala u Beogradu.

Povezana vest:  Održana izborna skupština SHLS: Marko Milovanović novi predsednik

Sledeće 2007.godine SELAF liga je dobila pojačanje u vidu klubova iz Mađarske (Wolves) i Austrije (CNC Gladiators). Smena generacija i dosta problema oko menadžmenta kluba su dovoljan pokazatelj zašto je ovo bila najlošijasezona u istoriji Divljih veprova. Sezonu su završili bez pobede, a saVukovima su se sastali 2 puta i oba puta su pobedili Vukovi.

Poslednja sezona u kojojsu ‘ljuti rivali’ igrali zajedno je sezona 2008. Pojačani kvoterbekom iz Amerike, Stenom Bedvelom, Veprovi su se „vratili u igru“ sa velikim ambicijama. U toj sezoni odigrala su se dva derbija, a Veprovi su bili bolji u oba meča.Jedna od te dve utakmice je bila u finalu prvenstva gde su Veprovi trijumfovali pred punim tribinama stadiona FK Sušica u Kragujevcu. Vukovi su tada vodili sa 14-0 ali su domaćini uspeli da se vrate u utakmicu i da ponovo vrate titulu u Kragujevac.

Povezana vest:  KUGLANJE, Kristal sedmi u Svetskom kupu, Beograd treći posle tri igrača

– Divljiveprovi – Vukovi 20:14, (SELAF, 2006)

– Vukovi – Divljiveprovi 0:14, (SELAF, 2006)

– Vukovi – Divljiveprovi 12:23 (SELAF, finаle 2006)

– Vukovi – Divljiveprovi 34:0 (SELAF, 2007)

– Divljiveprovi – Vukovi 10:41 (SELAF, 2007)

– Divljiveprovi – Vukovi 42:20 (prvenstvo, 2008)

– Divljiveprovi – Vukovi 39:33 (finаleprvenstvа, 2008)

Nakon sezone 2008, Vukovi su napustili Savez američkog fudbala tako da su svi ljubitelji ovog sporta ostali bez mogućnosti da uživaju u velikom derbiju. Divljive provisu u sezonama 2009.i 2010. bili veoma ubedljivi i osvojili su još dve titule, a sada zauzimaju 17. Mesto na listi najboljih klubova Evropske federacije američkog fudbala (EFAF).