ERNJESI

KUGLANJE

Kadetska muška reprezentacija Srbije šampion sveta!

Kadetska muška reprezentacija Srbije osvojila je šampionsku titulu na Prvenstvu Sveta u Sarajevu sa 2.349 čunjeva (Robert Ernješi 625, Alen Kujundžić 572, Igor Kovačić 580, Balaž Kovač 572, rezerva Milorad Vojnović, selektor Dragan Fatović).

Srebrnu medalju u konkurenciji 13 nacija osvojili su Hrvati sa 2.317 čunjeva dok je bronza pripala je Sloveniji sa 2.286 čunjeva. Četvrti su Mađari sa 2.273, peti Austrijanci sa 2.259 a šesti Česi sa 2.257 čunjeva.

Ernješi je sjajno povukao, ulio sigurnost i optimizam našoj selekciji i sa 625 čunjeva najavio šampionsku titulu! Njegov rezultat je drugi, bolji od njega bio je sa Martin Ratmajer (Austrija) sa 644 čunjeva. I ostala trojica srpskih igrača su odigrala odlično i trenutno su među prvih 20. – 12. je Kovačić, 18. Kujundžić i 19. Kovač!

Povezana vest:  KUGLANJE, Srbija pobedila svetske zvezde, Zavarko oborio rekord 701 čunj!

Srbija je trenuto vlasnik sve tri ekipne svetske titule- seniorske (osvojena 2009. u Detnhajmu), juniorske (osvojena je Rijeci prošle godine, u toj ekipi je bio je i Robert Ernješi) i kadetske!

– Ovo je još jedna potvrda dobrog rada u reprezentacijama, ali i u klubovima jer bez dobre škole u klubu nema vrhunskih igrača – kaže predsednik KSS Uroš Dragojlović.- Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koji pordžava naš program, posebno onaj usmeren na mlade igrače, kao i našim prijateljima Pak prometu iz Kragujevca, kuglaškom klubu Rudar iz Kostolca sa osnivačima i Vodi Vrnjci, koje je zvanično piće reprezentacije. Zvanični zlatni prevoznik je Lasta! Kad god smo išli njihopridu, vim autobusima vraćali smo se kao šampioni!

Selektor Dragan Fatović je istakao:

– Prema onome što su pokazali u pripremnom periodu, bilo je jasno da ćemo konkurisati za medalju, ali je bilo neskromno da najavljujemo zlato. Odigrali su sjajno, mislim da im je koristilo što smo dosta razogvarali i što su bili svesni koliko vrede.  Rezultati su veoma dobri, imati  četvoricu među 20 najboljih igrača je velika stvar…

Povezana vest:  Najviše dopingovanih među rvačima i bodibilderima

Robert Ernješi, koji je ove godine pobedio na juniorskom Svetskom kupu u Talinu,  je rekao:

– Rezultat je dobar, ali, iskreno mogao sama i desetak čunjeva više. Tražio sam da igram prvi, tako igram i u mom klubu Senta Visa prom i nije me to opteretilo. Ovo je odličan početak,biće još trofeja.

Selektor Dragan Fatović za takmičenje u tandemima trećeg dana  Šampionata sveta u Sarajevu odlučio se za ove sastave Balaž Kovač – Igor Kovačić, Robert Ernješi – Milorad Vojnović, dok će selektor kadetkinja Ljubomir Štetin na staze poslati Milanu Pavlic i Maju Đukić, odnosno Jelenu Popov i Ninu Kaćanski.

Povezana vest:  BIATLON, Nemica Gosner odustala od Igara u Sočiju

Ovo je 12. medalja srpskih kadeta na šampionatima sveta (7 – 3 – 2). Prve medalje osvojili su 1998. u Blanskom –  dva zlata i srebro. Dvostruki šampion sveta postao je Arpad Antal – pojedinačno i u paru sa Novakom Obradovićem, dok je Jelena Majstorović osvojila vicešampionsku titulu u kombinaciji.

Dve godine kasnije u Celju, Jelena Majstorović je postala šampionka sveta u kombinaciji.

U Sarajevu 2006. srpski kadeti i kadetkinje okitili suse sa tri šampionske titule: Milojko Solujić i Ljiljana Relota u miksu, Vilmoš Zavarko i Zoran Pavlic u parovima i Vilmoš Zavarko  u kombinaciji.

U Košicama 2007.  Livia Santo i Marija Komarek osvojile su srebro u paru a Livia Santo se okitila i bronzom u kombinaciji.

I na kraju, u Detenhajmu 2009. ženska kadetska reprezentacija je osvojila ekipnu bronzu.