POSTOLJE SPRINT KADETI

KUGLANJE

Dve bronze u sprintu za Srbiju na Šampionatu sveta u Sarajevu

Srpsko kuglanje osvojilo je još dve bronzane medalje na kadetskom Prventvu sveta tu Sarajevu tako da je bilans četvrtog takmičarskog dana tri bronzana trofeja. Sa ona tri zlatna osvojena ranije Srbija već ima šest odličja.

U popodnevnom programu bronze su pripale Igoru Kovačiću i Ivoni Ač, dok su pre podne u miks parovima bronzu osvojili Balaž Kovač i Maja Đukić. Veliki šeret Blaž Kovač je ovako ocenio učinak:

– Beremo medalje kao kruške!

Igor Kovačić je izgubio u polufinalu od Čeha Daniela Neumana sa 2:0 u setovima (101:104 i 99:109), dok je Ivona Ač poražena od Hrvatice Ane Jambrović takođe sa 2:0 (93:68, 93:83).

Kovačić se namerio na odličnog igrača, koji je kasnije postao svetski šampion. Neumana su htele i devetke što u ovoj disciplini koja kratko traje (deset hitaca u pune i deset u čišćenju, u dva seta) uvek odlučuje. Ivona Ač je objektivno imala šansu protiv Hrvatice, ali je loše čistila a u drugom setu imala je pet promašaja u čišćenju što se ne može da nadoknadi. Što je najgore, promašivala je u trenutku kada je sustigla rivalku, jer je ova dva puta probila kroz sredinu!

– Medaljama ćemo se radovati a greške ćemo analizrati – rekao je selektor kadetkinja Ljubomir Štetin. –  Važno je da iz njih izvuku pouke…

Povezana vest:  Odbačen doping slučaj protiv Fruma, voziće na Tur d Fransu

Kovačić je u četvrtfinalu eliminisao Francuza Đanija Dala Martina sa 23:15 u „zlatnim kuglama“ posle 1:1 u setovima (86:79 i 82:106). Odigrao je tri dodatna hica fantastično – osmica, devetka i šestica…U prvom kolu bio je bolji od Maksimlijana Oberhauera (Italija) sa sa 2:0. U osmini finala pobedio je Armina Egera (Italija) sa 2:0 (111:90 i 108:83).

Druga naša dva predstavnik su ispala u ranijim fazama. Milorad Vojnović je izgubio u prvom kolu od Hrvata Luke Popovića sa 2:0 (99:101 i 99:103), dok je Alen Kujundžić prvo savladao Slovaka Ričarda Vargu sa 2:0 (92:83 i 94:87) ali je, potom, izgubio od Erika  Kuna (Slovačka) sa 2:0 (100:105 i 89:103).

Ivona Ač  je bila slobodna u prvom kolu, u drugom je  pobedila Luciju Nevrivovu (Češka) sa 2:0 (113:81 i 93:80) i u četvrtfinalu je bila bolja od Makedonke Meri Janeve posle „zlatnih kugli“ 17:15. U setovima je bilo 1:1 (71:87 i 92: 80). Oborila je trojku i potom dve sedmice.

Nina Kaćanski je pobedila u prvom kolu  Fionu Štajner (Austrija) sa 20:18 u dotanim kuglama (1:1 u setovima, 85:90 i 102:83). Odigrala je sjajno posle trojke u prvom hicu, u naredna dva  oborila je osmicu u devetku! I drugom izlasku na staze kuglane u Zetri  je poražena od Matee Gasparović (Hrvatska) na „zlatne kugle“ 20:22. U setovima je bilo 1:1 (89:96 i 82:76) ali je Hvatica bila sigurnija u doigravanju. Nina Kaćanski je oborila peticu, šesticu i devetku, Gasparovićeva sedmicu, šesticu i devetku…

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Nemačka najbolja ekipno

Treća naša takmičarka Jelena Popov ispala je u prvom kolu od Renate Skržipčak (Poljska)  posle „zlatnih kugli“ 16:17. Imala je dve šestice i peticu, rivalka sedmicu i dve petice. Setovi su bili nerešeni 90:95, 96:83…

Šampionka sveta u sprintu postala je Hrvatica Ana Jambrović savladavši u finalu Lenku Tranovu (Slovačka) sa 2:0. Drugu brozu osvojila je Hrvatica Matea Gasparović.

Šampion sveta u sprintu je Danijel Neuman (Češka) koji je a 2:0 savladao u finalu Erika  Kunu (Slovačka). Druga bronza pripala je Petru Benediktu (Češka).

Ovo je do sada, šesta medalja za Srbiju na SP u Sarajevu. Tri zlatne osvojili su muška kadetska reprezentacija, muški tandem Igor Kovačić i Balaž Kovač i ženski tandem Milana Pavlic – Maja Đukić, tri bronze su pripale miksu Balaž Kovač –Maja Đukić i u sprintu Igoru Kovačiću i Ivoni Ač.

Ukupno na šampionatima sveta kadeti i kadetkinje su osvojili su do sada 17 medalja (9 – 3 – 5). Prve medalje osvojili su 1998. u Blanskom –  dva zlata i srebro. Dvostruki šampion sveta postao je Arpad Antal – pojedinačno i u paru sa Novakom Obradovićem, dok je Jelena Majstorović osvojila vicešampionsku titulu u kombinaciji.

Povezana vest:  WADA otvorila sajt za prijavu dopinga u Rusiji

Dve godine kasnije u Celju, Jelena Majstorović je postala šampionka sveta u kombinaciji.

U Sarajevu 2006. srpski kadeti i kadetkinje okitili suse sa tri šampionske titule: Milojko Solujić i Ljiljana Relota u miksu, Vilmoš Zavarko i Zoran Pavlic u parovima i Vilmoš Zavarko  u kombinaciji.

U Košicama 2007.  Livia Santo i Marija Komarek osvojile su srebro u paru a Livia Santo se okitila i bronzom u kombinaciji.

U Detenhajmu 2009. ženska kadetska reprezentacija je osvojila ekipnu bronzu.

Do sada u Sarajevu je osvojeno šest medalja (3 -0-3)

Bilans medalja

1. Srbija 3        0          3          6

2. Češka          2          0          3          5

3. Hrvatska      1          2          3          6

4. Slovačka      1          3          0          4

5. Austrija       0         1          1          2

6. Slovenija     0          1          1          2

7. Rumunija     0          0          1          1

(Napomena: kolone znače zlatnih, srebnih, bronzanih i ukupno odličja. U tandemima, miks parovima i sprintu dele se po dve bronze)

Četvorica kadeta i tri kadetkinje u pojedinačnom finalu

Kadetski Šampionat sveta u Sarajevu završava se u četvrtak 19. maja  pojednačnim takmičenjem u kome igraju 24 kadeta i kadetkinja, na osnovu rezultati iz ekipnog dela. Pojednačni rezultat računaće se sa rezultatom iz ekipnog nadmetanja za kombinaciju.

Srbija ima sva  četiri kadet u finalu –Roberta Ernješija, Igora Kovačića, Balaža Kovača i Alena Kujundžića, dok kod kadetkinja igraju tri – Milana Pavlic, Jelena Popov i Nina Kaćanski.