KORICA DARGOJLOVIC CALIC TEPSA ANTAL ERNJESI ZAVARKO BARANJ FATOVIC I PONJAVIC SA PEHARIMA

KUGLANJE

Srbija vlasnik sve tri svetske ekipne titule u muškoj konkurenciji

Kuglaši Srbije su vlasnici sve tri ekipne svetske titule u muškoj konkurenciji-  seniorske iz Sarajava 2011, kadetske, takođe iz Sarajeva ove godine i juniorske osvojene prošle godine u Rijeci.

– Ni jedna zemlja u svetu ne može da se podiči ovakvim rezultatima –  rekao je na konferenciji za medije  predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović.- Čestitam selektorima seniorske reprezentacije Milošu Ponjaviću i njegovom kolegi u kadetskoj selekciji Draganu Fatoviću na ovim uspesima koji su srpsko kuglanje stavili u sam svetski vrh. Ujedno, ovo je potvrda dobrog rada celokupne kuglaške organizacije, posebno trenera u klubovima, uspešnog sistema u kome u kampovima školujemo podmladak, ali i velike i sistemske podrške koju nam pruža Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Sportski savez Srbije i naši prijatelji iz kragujevačkog Pak pormeta, Laste, Kuglaškog kluba Rudar iz Kostolca i Vode Vrnjci. Sledeći cilj KSS je da pomognemo da se i žensko kuglanje vine u svetske visine…

Muška kuglaška reprezentcija u kojoj su bili Vilmoš Zavarko, Čongor Baranj , Arpad Antal, Daniel Tepša, Goran Оstojić, Jovan Ćalić, Tibor Sel, Uroš Jagličić i Robert Ernješi na Šampionatu sveta u Sarajevu odbranila je ekipno zlato iz Detenhajma 2009. Selektor Miloš Ponjavić je rekao:

Povezana vest:  Prvo takmičenje u ski letovima u FIS sezoni

– Kao nakadašnji vrhunski sportista sanjao sam da jednog dana budem šampion sveta. Iz atletike, prešao sam u kuglanje, zavoleo ga, i sa ovim sjajnim momcima i uz podršku kuglaškog saveza i klubova ispunio sam snove. U Sarajevu smo u finalu zabeležili dva najbolja rezultat šampionata – ekipni  od 3.929 čunjeva i pojedinačni Daniel Tepša od 703 čunja. To samo pokazuje koliko smo bili jaki i dobro pripremljeni i još jednom odajem priznanje ovim momcima na odricanjima, požrtvovanju na pripremama i izuzetnoj borbenosti. Оva titula je plod dobrog sistema, zajedničke želje i mnogo truda, i u nju je  utkan je rad i predsednika KSS Uroša Dragojlovića, rukovodstva i generalnog sekretara Vojka Pavlovića.

.      Srbija je završila takmičenje na kadetskom šampionatu sveta, odžanog takođe u sarajevskoj Zetri pre seniorskog, kao najuspešnija zemlja sa ukupno osam medalja – četiri zlatne i četiri bronzane! Šampioni sveta postali su juniorska muška reprezentacija (Robert Ernješi, Alen Kujundžić, Igor Kovačić, Balaž Kovač, rezerva Milorad Vojnović), kadetski tandem Balaž Kovač – Igor Kovačić, ženski tandem Milana Pavlic- Maja Đukić i Robert Ernješi u kombinaciji, dok su četiri bronze pripale Robertu Ernješiju – pojedinačno, miksu Balaž Kovač – Maja Đukić i u sprintu Ivoni Ač i Igoru Kovačiću. Po dva zlatna i bronzani trofej imaju Robert Ernješi, Balaž Kovač i Igor Kovačić i po tome su najuspešniji takmičari na šampionatu.

Povezana vest:  BADMINTON, Od 26. do 31. marta juniorska reprezentacija učestvuje na Evropskom prvenstvu u Turskoj

– Imamo budućnost na koju možemo da budemo ponosni i igrače koji su u svakoj disciplini u kojoj je izašla na staze doneli medalje – kaže selektor muške kuglapške reprezentacije Dragan Fatović.-  Bilo je zadovoljstvo raditi sa njima,  i nadam se da će nas i na narednim takmčenjima obradovati uspesima.

Kapiten šampiona sveta Jovan Ćalić je sa mnogo emocija rekao:

– Skoro dve decenije sam u reprezentaciji, učestvovao sam i u osvajanju titule u Detenhajmu i mislim da Srbija ima generaciju koji će još dugo vladati. Bilo mi je ogromno zadovoljstvo da igram sa njima, i da odbranimo svetsku titulu…

Najbolji igrač sveta Vilmoš Zavarko je  priznao:

– Ponekad smo mrzeli selektora Ponjavića što nas toliko tera da treniramo. Sada mogu samo da mu se zahvalim jer je bio u pravu: ništa se u u sportu ne osvaja bez mnogo truda i znoja.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Beostar predstavlja Srbiju u Bugarskoj na otvaranju hokejaške sezone

Daniel Tepša koji je postigao najbolji rezultat na šamionatu (703) i sa Zavarkom jedini u svetu ima na Prvenstvima sveta 700 i više čunjeva i na svom fejsbuk profilu stavio, pre polaska, da „Valter brani Sarajevo“je  kratko rekao:

– Оvaj tim je verovao u sebe, ispunili smo ono što smo se dogovorili i zašta smo živeli od januara kada su počele pripreme…

Generalni sekretar sportskog saveza Srbije dr Dane Korca, koji je svojevremeno u atletskoj reprezentaciji bio selektor Milošu Ponjaviću je od srca čestitao kuglašima:

– Biti dvostruki šampion sveta je velika stvar za celokupni srpski sport. Pohvale zaslužuju igrači i selektori, ali i rukovodstvo saveza. Posebenu težinu ima i činjenica i da su najmlađi takođe prvaci sveta. Sportski savez Srbije će pokušati da koliko može i nagradi igrače i stručni štab za ove uspehe, ali  i da pomogne da se o njima što više čuje.

Konferenciji su prisustvovali i svetski kadetski šampion Robert Ernješi, član seniorske šampionske ekipe Arpad Antal i Čongor Baranj, vođa puta srpske selekcije u Sarajevu Milan Оstojić kao i drugi ugledni gosti i prijatelji kuglaškog sporta.