sah

ŠAH

Odigrana simultanka u Vrnjačkoj banji na 1.143 table

U parku u Vrnjačkoj Banji danas je odigrana šahovska simultanka na 1.143 table, što je najveća partija ikada organizivana na Balkanu.

Protiv šahista koji su došli iz 24 grada iz Srbije igrali su velemajstori i majstori predvođeni legendom svetskog šaha Svetozarom Gligorićem, najboljom srpskom šahistkinjom Alisom Marić i državnim prvakom Ivanom Ivaniševićem.

Organizatori ove manifestacije su opština Vrnjačka Banja i Šahovski savez centralne Srbije.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Osma pobeda Sanje Vukašinović u Bundes ligi

Predsednik opštine Zoran Seizović na otvaranju je rekao da su nekada u Vrnjačkoj Banji održavani brojni šahovski događaji i da su ovde boravila tri prvaka sveta i predsednik FIDE.

-U želji da se šah vrati na velika vrata, organizovana je simultanka na 1.143 table u godini u kojoj Vrnjačka Banja obeležava 143 godine organizovanog bavljena turizmom – rekao je Seizović.

Svetozar Gligorić je ocenio da prisustvo velikog broja mladih ljudi i spremnost najboljih šahista Srbije da sa njima igraju, pokazuje da ova igra u Srbiji ima zdravu osnovu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Juniorke sjajne četvrte na SP u Novigradu

“Deca su čudo. Oni imaju toliko energije, oni kao da se rađaju sa genom za rad na kompjuterima, oni su u stanju i deset sati dnevno da vežbaju. Zato danas već imamo i velemajstora sa samo 12 godina”, rekao je Gligorić.

Među igračima, najviše je bilo dece i omladine, a mladošću su prednjačili šahisti iz Požarevca, iz Predškolske ustanove “Ljubica Vrbalov” u kojoj je pre dva meseca napravljena šahovska sekcija koju pohađa oko 70 mališana.

Povezana vest:  X KUP GRADA – TROFEJ BEOGRADA 2010 U BADMINTONU

Naša najbolja šahistkinja Alisa Marić zadovoljna je što je Vrnjačka Banja šah uvrstila u svoju turističku ponudu.

-Šah je i dalje vrlo popularan, ali se to možda ne vidi, jer se mnogo više igra protiv kompjutera, nego u klubovima. Ovo je odlična ideja u cilju popularizacije šaha – rekla je Alisa Marić.