normal_2010mascotsGuvernerka Kanade otvara Zimske igre

 

Generalna guvernerka Kanade Mikaela Žan otvoriće Zimske olimpijske igre koje se u Vankuveru održavaju od 12. do 28. februara 2010.

Mikaela Žan će 21. zimske igre proglasiti otvorenim na svečanosti koja će na stadionu Bi-Si Plejs (BC Place Stadium) početi u petak u 6 sati uveče po lokalnom (pacifičkom) vremenu. Na svečanosti će učestvovati nekoliko hiljada sportista i drugih članova olimpijskih delegacija zemalja-učesnica, a osim gledalaca prisustvovaće joj članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta, visoki političkii drugi gosti.

Povezana vest:  Osnovati odeljenje protiv huliganizma u sportu

-Borilišta u Vankuveru i Visleru biće poprišta sportskih nadmetanja najvišeg kalibra. Na ovom divnom mestu globalnog sastanka biće srušene barijere nejednakosti i kreiran forum solidarnosti u čast sportskog viteštva – izjavila je generalna guvernerka Mikaela Žan.

Generalna guvernerka susrešće se takođe sa svih 108 članova MOK-a i govoriti na svečanoj sednici tog najvišeg međunarodsnog olimpijskog tela koje čine 122 člana – predsednika nacionalnih olimpijskih komiteta. Tokom jučerašnjeg dana održan je sastanak Olimpijskog komiteta kojim je predsedavao Žak Rog koji će prisustvovati otvaranju ZOI u Vankuveru.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd „Poštanska štedionica“ dočekuje Italijane

Kanada je parlamentarna demokratija koja priznaje formalnu vlast britanske krune oličenu u vrhovnom guverneru-guvernerki. Mikaela Žan je prva osoba crne puti na toj počasnoj, ali najvišoj dužnosti. Ona je u Kanadu došla kao 11-godišnja devojčica, izbeglica sa Haitija od tadašnjeg diktatorskog režima.