modelarstvo

VAZDUHOPLOVNO MODELARSTVO

Održan 44. Memorijal „Đorđe Žigić“

 

U Aradcu kod Zrenjanina, održan je 44. put za redom Memorijal „Đorđe Žigić”, najstarije takmičenje vazduhoplovnih modelara u Srbiji, a ujedno i takmičenje za Svetski Kup. Organizator AK “Franjo Kluz” iz Zemuna ugostio je ukupno 46 takmičara u kategorijama F1A (jedrilice), F1B (gumenjaci), F1C (penjači) i F1A – juniori.

U konkurenciji takmičara iz Slovenije, Mađarske, Bugarske, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Hrvatske, naši vazduhoplovni modelari su se pokazali u odličnom svetlu, zauzevši visoke pozicije. U klasi F1A Zoran Živković i Slavko Savić su se našli na 5. i 10. mestu. U klasi F1B Radoje Blagojević je osvojio drugo mesto, dok je junior Bojan Gostojić bio treći. Na pozicijama od drugog do šestog mesta u klasi F1C našli su se naši takmičari: 2. Dragan Lakić, 4. Živa Kovački, 5. Branko Bjelić, 6. Nikola Borovac. Među juniorima, u klasi F1A, Slavko Savić je zauzeo četvrto mesto, a Andrija Pešić osmo mesto.

Povezana vest:  Prvenstvo Beograda za pionire u mačevanju

U ukupnom plasmanu svih takmičara, zlatne medalje su otišle u ruke sledećih takmičara: klasa F1A – Bojan Može iz Slovenije, klasa F1B –Danko Sokolić iz Hrvatske, klasa F1C – Laslo Patoš iz Mađarske i kod juniora Nikolaj Bardarov iz Bugarske.

Memorijal „Đorđe Žigić” smatra se najstarijim memorijalnim turnirom vazduhoplovnih modelara u svetu.

Aero klub „Franjo Kluz“ osnovan je 1950. godine i jedan je od najstarijih klubova u Srbiji. Đorđe Žigić bio je jedan od članova ovoga kluba. Kolege ga pamte kao vrhunskog modelara u kategoriji F1C i izuzetnog vazduhoplovnog inženjera. Na žalost, umro je veoma mlad, 1962. godine. U znak sećanja, uprava kluba odlučila je da se svake godine održava takmičenje modelara pod nazivom Memorijal „Đorđe Žigić“.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Ignjatovićeva 34. u slalomu