jedrenje_ada

JEDRENJE

Zlato za Luku Tošića na EP u jedrenju

 

Član jedriličarskog kluba Gemaks iz Beograda, Luka Tošić osvojio je zlatnu medalju na upravo završenom Otvorenom prvenstvu Evrope u jedrenju za juniore u klasi Laser 4.7 u Vorkumu (Holandija).

On je u kategoriji do 16 godina ostavio iza sebe čak 102 takmičara iz 29 zemalja. Pored ovog uspeha, četrnaestogodišnji Tošić osvojio je i 13 mesto u apsolutnoj konkurenciji od 280 jedriličara juniora do 18 godina.

Povezana vest:  Andrejević najbolji skajboler

Ovo je do sada nezabeležen uspeh srpskog jedrenja. Naime, niko nikada iz Srbije nije ušao ni u prvu četvrtinu na prvenstvima Evrope i sveta u bilo kojoj starosnoj kategoriji.

Tošić je ovaj istorijski uspeh najavio prošle godine osvojivši zlatnu medalju u Keniji na Otvorenom prvenstvu Afrike, a od početka ove sezone njegovi plasmani na međunarodnim regatama bili su u stalnom usponu.

Povezana vest:  Saradnja Fakulteta za sport i Sportskog saveza Srbije

Tošićev trener, Tamaš Eseš iz Mađarske, i sam je bio iznenađen brzinom i taktičkom zrelošću ovog četrnaestogodišnjaka koji je iza sebe ostavio jedriličare iz zemalja kojima po tradiciji „pripadaju“ mesta na pobedničkom postolju (Velika Britanija, Amerika, Nemačka, Danska, Holandija, Hrvatska, …)

Tošić je, inače, odličan učenik devetog razreda Međunarodne francuske škole u Beogradu.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, SVETSKI KUP – SAPORO, DRUGI DAN, Leti, leti,...Aman