doping

ADAS započela obeležavanje suplemenata

 

Antidoping agencija Srbije (ADAS) započela je obeležavanje suplemenata koji su testirani na eventualnu kontaminiranost anaboličkim steroidima i stimulansima, a obeležavanje će se vršiti nalepnicama koje sadrže grb ADAS-a, natpis “DOPING FREE: stimulansi i anabolici” i jedinstveni broj reference.

-Pored standardnih kontrola, radimo uvek veća takmičenja, poput nedavno završenog Evropskog prvenstva u streljaštvu u Kovilovu. Tamo smo radili čak do 100 doping kontrola, što je neuobičajeno, pošto nije reč o visoko rizičnom sportu – rekla je koordinator u ADAS-u doktorka Marija Anđelković.

Povezana vest:  NHL LIGA, Islandersi upisali 14. uzastopni poraz!

-Radimo i utakmice visokog rizika, na kojima se isključivo može tražiti da laboratorija u Beču pošalje nalaz istog ili sledećeg dana, što je retko. Rezultati inače stižu za petnaest dana”, kaže Anđelkovićeva, navodeći da je ovogodišnji plan testiranje 1.000 domaćih sportista.

Po njenim rečima, do danas je testirano 680 sportista, od kojih 380 na međunarodnim takmičenjima.

-U kontrolama je bilo osam pozitivnih, a u 20 slučajeva kontrole u 2010. godini imali smo četiri pozitivna olimpijska kandidata – rekla je Anđelkovićeva i napomenula da je od 2006. godine antidoping kontrola povećana dvadeset puta.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Prvenstvo Srbije: Počinje završnica ligaškog dela – četiri meča u naredna tri dana, svih šest ekipa na ledu

Na osnovu podataka ADAS-a, u dopingu prednjače rvači, rukometaši, bodibilderi i atletičari. Antidoping agencija Republike Srbije jedna je od retkih koja radi i doping kontrolu konja. Doktorka Anđelković navodi da je veliki procenat dopingovanih životinja, uz napomenu da je u konjičkom sportu sve zabranjeno.

-Bukvalno, konju se ne sme dati ništa. Radili smo i doping kontrolu džokeja koji je bio pozitivan na diuretik, lek koji smanjuje telesnu težinu – kaže Anđelkovićeva i dodaje da “dobronamerni” vlasnici konjima uglavnom daju lekove za ublažavanje bolova.

Povezana vest:  BADMINTON, Završeno Balkansko prvenstvo na Karatašu, srpski badmintonci osvojili četiri medalje

-Ove godine imali smo četiri pozitivne životinje i one se povlače iz takmičenja, kao i sportisti.

Antidoping agencija Republike Srbije radi kao deo Ministarstva omladine i sporta zvanično od 2006. godine. Ranije je antidoping kontrole u našoj zemlji radilo Udruženje za medicinu sporta Srbije.