modelarstvoSrbija domaćin Svetskog prvenstva vazduhoplovnih modelara od 28. avgusta do 3. septembra

Od 28. avgusta do 3. septembra, na Zlatiboru će biti održano Svetsko prvenstvo u vazduhoplovnom modelarstvu u klasi slobodnoleteći modeli F1E, kome će prethoditi 27. avgusta „Zlatibor kup“ i 28. avgusta „Luxor kup“, takmičenja za nadmetanje u Svetskom kupu vazduhoplovnih modelara. Organizator ovih takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije.

Na „Zlatibor“ i „Luxor“ kupu se očekuje učešće oko 40 takmičara iz Srbije, Italije, Nemačke, Rumunije, Slovačke, Velike Britanije, Amerike i Francuske. U okviru takmičarskog dana, sa borbom za konačan plasman se startuje u 10h, nakon čega slede letovi u sedam etapa i dodela nagrada po završetku. Srbiju će predstavljati u seniorskoj konkurenciji Boško Laćimić, Stevan Mutić i Stevan Janović, a od juniora: Nikola Đorđević, Dejan Stančević i Stevan Babin.

Povezana vest:  Potpisan sporazum o saradnji Zavoda za sport i Asocijacije sport za sve

Oni će u istom sastavu nastupiti i na Svetskom prvenstvu – juniori 31. avgusta, a seniori 1. septembra, kada su predviđena celodnevna takmičenja. Za što bolji plasman će se nadmetati u veoma jakoj konkurenciji modelara iz Austrije, Češke, Poljske, Slovačke, Švajcarske, Engleske, Nemačke, Italije, Rumunije, Amerike, Francuske. Na takmičenju će se naći i prethodni svetski šampion iz 2009. godine, Slovak Ivan Treger, modelar koji je godinama niže rekorde. Poslednji njegov podvig je bio novi svetski rekord u dužini leta i svetski rekord u zbiru dva najbolja leta na Evropskom prvenstvu slobodnoletećih modela F1D, održanom od 9. do 14. avgusta u Beogradu.

Povezana vest:  ŠAH, PRVENSTVO SRBIJE

Da podsetimo, juniori su na nedavno održanom Evropskom juniorskom prvenstvu u Sloveniji bili najbolja ekipa osvojivši prvo mesto. U toj ekipi se nalazio Nikola Đorđević, jedan od mladih modelara koji će učestvovati i na ovom Svetskom prvenstvu.

Slobodnoleteći modeli:

Slobodnoleteći modeli su najmasovnija grupacija. Oni lete slobodno na velikim površinama, bez ikakvog uticaja sa strane, a na takmičenjima se meri vreme leta u 7 startova.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Kanađani u vođstvu sa 13 zlatnih medalja

F1E – Modeli jedrilica sa magnetnim upravljanjem: Puštaju se sa uzvišenja iz ruke u slobodni let niz padinu. Smerom leta upravlja magnetni mehanizam koji takmičar podešava pre puštanja u let, a prema smeru vetra.