Majdič do medalje sa četiri slomljena rebra 

normal_2010mascotsSlovenačka kros kantri skijašica Petra Majdič junakinja je zimskih Olimpijskih igara u Vankuveru, jer je i pored teškog pada na treningu i slomljenih rebara, uspela da osvoji bronzanu medalju u sprintu na 1,4 kilometara klasičnim stilom. 
Majdič, 30, je imala veliki peh uoči starta kvalifikacija, jer je tokom treninga na jednoj nedovoljno zaštićenoj krivini, zbog zaleđene staze, pala u jarak dubok tri metra metra i povredila rebra. 
Svi su u tom trenutku otpisali mogućnost da će slovenačka takmičarka uopšte moći da se pojavi na startu. 
Kvalifikacije su počele, a Majdič se sa zakašnjenjem, kao pravi „Feniks“ iz pepela, pojavila na startu. 
Sa bolnim grčem na licu, Slovenka je u velikom stilu uspela da završi kvalifikacije, a zatim je, takođe pod velikim bolovima, idskijala četvrtfinale i polufinale. 
U fiale je ušla kao „laki luzer“, da bi u trci za medalje nadljudskim naporima osvojila treće mesto, 1,8 sekundu iza pobednice Marit Bjorgen i 0,7 sekundi iza srebrne Justine Kovalčik, a 0,7 sekundi ispred četvrtoplasirane Ane Olson. 
Nakon prilaska kroz cilj, Majdič je pala u nesvest i odmah je prebačena u bolnicu, gde je konstatovano da ima frakturu četiri rebra i probušeno jedno plućno krilo. 
-Neverovatno je ovo što sam postigla. Nekoliko puta sam tokom finale trke skoro odustala zbog neverovatnih bolova, ali sam smogla snage da nastavim. Ni u jednom trenutku nisam razmišljala o medalju, mada sam je, naravno, želela. Povrede su teške i žao mi je što su Igre za mene završene, a verovatno i ostatak sezone – rekla je Majdič. 
Hrabra Slovenka na svoju odgovornost je izašla iz bolnice da bi prisustvovala proglašenju pobednika, gde je došla u kolicima, priključena na infuziju. Uz pomoć lekara popela se na pobedničko postolje i dobila više nego zaslužene ovacije. 
-Olimpijske igre su jednom u četiri godine. Ko zna šta će biti do Sočja i morala sam da iskoristim ovu šansu. Povrde su veoma teške, ali je ova medalja ublažila svu bol – rekla je Majdič. 

Povezana vest:  APLSKO SKIJANJE, Nova pobeda Rebenzburgove u veleslalomu