II nacionalni seminar za sportske trenere 2Na Nacionalnom seminaru za sportske trenere predavači stručnjaci iz Ukrajine

II Nacionalni seminar za sportske trenere Republike Srbije, pod nazivom “Sport po meri olimpijca” održan je od 13. do 15. oktobra, u Beogradu, u prostorijama Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Glavna tema predavanja bila je “Faza maksimalnog takmičarskog potencijala sportiste”, koja je veoma aktuelna ako se ima u vidu da sledi Olimpijska godina u kojoj sportisti treba da iskažu svoj puni potencijal.

Program seminara, koji je organizovan u saradnji Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Zavoda za sport i medicinu sporta, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Olimpijskog komiteta Srbije, zamišljen je da se realizuje iz dva dela.

Povezana vest:  KUGLANJE, Izborna Skupština KSS 14.decembra

Predavači prvog dela, koji obuhvata teorijske aspekte sporta po meri olimpijca, bili su uvaženi gosti iz Ukrajine, vrsi stručnjaci, profesori Nacionalnog univerziteta fizičkog vaspitanja i sporta Ukrajine, Prof. dr Vladimir Platonov i Prof. dr Maria Bulatova.

Akademik Vladimir Platonov je rektor Nacionalnog univerziteta za sport Ukrajine i uvaženi naučnik u oblasti teorije sportskog trening, a Maria Bulatova bila je prvi ministar sporta u Ukrajini po raspadu SSSR, a danas je predsednik Olimpijske akademije Ukrajine, član Izvršnog odbora NOK Ukrajine i prvi saradnik Sergeja Bubke predsednika OK Ukrajine i predsednika Sportske komisije MOK.

Povezana vest:  Skijaš Marko Vukićević trenira na glečeru Saas Fee

Učešće na seminaru uzeli su treneri uključeni u rad sa seniorskog i juniorskog međunarodnog razreda, kao i olimpijski treneri u kategorizaciji OKS među kojima su bili Dejan Udovičić (vaterpolo), Nebojša Ilić , Oleksandar Fedotov, Aleksandar Ivković (veslanje), Jelena Arunović (streljaštvo), Dragan Plavšić (kajak),  Mita Dopsaj (plivanje), Milorad Dokmanac (rvanje), Nemanja Vajs (biciklizam) i drugi.

Nenad Manojlović, predsednik Udruženja trenera Srbije zahvalio se institucijama čijom je saradnjom došlo do realizacije Seminara, kao i gostima iz Ukrajine na sadržajnim i stručnim predavanjima…

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Maze slavila za kraj

Drugi deo Seminara biće realizovan u decembru, kada će biti obrađeni praktični aspekti sporta po meri olimpijca, u oblastima tehnologije treninga, sportsko medicinske zaštite, analitike, preventive i antidopinga. Predavanja će održati inostrani i domaći eksperti iz ovih oblasti, a po završetku seminara svim učesnicima biće dodeljeni sertifikati.