predsednik Sporta Zavarko i Ponjavic

KUGLANJE
Ono što je Mesi u fudbalu to je Zavarko u kuglanju!
 
Revanš meč Lige šampiona u kuglanju između slovačkog prvaka i branioca titule u ovom takmičenju Sporta iz Podbrezove i i francuskog kluba Selonže odgiran je u mestu Tile  blizu Dižona, i domaćini su ga predstavili kao prvorazredni događaj!
Prvu zvezdu Sporta, srpskog reprezentativca, šampiona sveta i svetskog rekordera Vilmoša Zavarka na plakatu su uporedili sa fudbalerom Mesijem, a njegovu ekipu, koju trenira srpski selektor Miloš Ponjavić sa Barselonom!
– Snimale su dve TV iz Dižona, bilo je mnogo novinara a na video bimu u velikom šatoru izpred kuglane prenosili su ceo meč, jer je gledalište u kuglani bilo ispunjeno do poslednjeg mesta – kaže Miloš Ponjavić.- Mi smo ih kod kuće pobedili sa 7:1, tako da nismo imali razloga za strah, ali smo sjajno odigrali, pobedili sa 8:0 i oborili oba rekorda kuglane. Kapiten srpske reprezentacije, šampiona sveta i kapiten Sporta Jovan Ćalić sa 656 čunjeva oborio je pojednačni rekord naturalozovanog Francuza Ungureanaua od 649 čunjeva, a obe ekipe su imale bolje rezultate od starog ekipnog rekorda 3.474: Selonže 3.484, a mi 3.690 što će, verujem dok god bude bila ova stara kuglana sa plastikom biti nedostižno. Zavarko, koji je po planu, malo „olabavio“ formu, imao je 646 čunjeva i drugi rezultat meča.
Domaćini su, zbog izuzetne popularnosti kuglanja u tom regionu, planirali da uskoro postave nove staze sa pločama i prošire gledalište. Ova utakmica im je poslužila za  još jednu dobru medijsku promociju ovog sporta…
– Naš sledeći protivnik u Ligi šampiona 28. januara na našoj kuglani u Podbrezovoj je italijanski Nojmarkt, koji je sa dve pobede, 6:2 u Skoplju i 7:1 kod kuće eliminisao Makpetrol – dodao je Ponjavić. – Trenutno, igrači su na radnom odmoru i igraju turnire. Bili smo u Skoplju, gde smo bili ekipno drugi sa 3.613 čunjeva iza Makpetrola koji je oborio 3.557 a ispred zagrebačkog Medveščaka koji je imao 3.557 čunjeva. Četvrti je bio Borac iz Banja Luke sa 3.477 čunjeva. Makedonac Dimitrovski pbedio je sa 660 čunjeva, ispred Zavarka koji je imao 653 čunja i Makedonca Nikolovskog sa 646 čunjeva.  Četvrti je bio sa 643 čunja Gornik iz Medveščaka, a peti Čeh iz Sporta sa 624 čunja. Odlično je igrao prva tri seta srpski reprezentativac Daniel Tepša iz Beograda „Poštanske štedionice“ i sa „prolazom“ na 90 hitaca od 483 čunja zapretio i Zavarku koji je imao 494 čunja. Tepša je slabo odigrao poslednji set, samo 130, i završio na 613. Drugi reprezentativac Beograda Arpad Antal imao je 606 čunjeva sa sjajnih 170 čunjeva u poslednjem setu.
Ponjavić planira učešće Sportovih prvotimaca na turniru u Vinerštatu u Austriji početkom januara a potom u na turniru u Vrbasu koji se završava 8. januara i  gde su kvalifikacije u toku. Srpski internacionalac Željko Milićević sa 640 čunjeva je trenutno vodeći.  Vajld karte za završnicu od 32 najbolja dobili su od srpskih kuglaša samo Zavarko, Ćalić i Antal, a iz Sporta i Ivan Čeh.
– Uputiću pismo KSS i organzatorima u Vrbasu u kome negodujem zbog činjenice da vajld kartu nisu dobili, što bi bilo logično, svi članovi seniorske reprezentacije Srbije koja je odbranila titulu šampiona sveta u maju u Sarajevu. To mora da se poštuje i da imaju apsolutnu prednost u odnosu na sve druge učesnike. Ako mi sami ne cenimo naše sportske veličine, kako da očekujemo da ih poštuju drugi – pita se Ponjavić.
Pripremajući se za svođenje godišnjih bilansa Miloš Ponjavić je statistički obradio i učinak Zavarka:
– Ispunio je dogovor da najmanje pet puta ove godine ima rezultate bolje do 700 čunjeva, ali je i taj plan je premašio za 100 procenata jer na zvaničnim i prijateljskim mečevima ima deset „sedamstotki“ – zadovoljan je Ponjavić.- Počeo je slovačku ligu sa 740 čunjeva na našoj kuglani, protiv Intera u Bratislavi je imao 724, na turniru u Bečeju 714 i dva puta kod kuće 733 i, potom,  708 upravo u meču Lige šampiona protiv Selonžea i to je ujedno i prvi rezultat od 700 i više čunjeva u ovom takmičenju.  Nećemo mnogo da forsiramo u januaru, formu ćemo tempirati za  finale Lige šampiona  31. marta i 1. aprila iduće godine  u Celju.
Iz Lige šampiona ispao je hrvatski Zadar. U prvom meču protiv Viktorije iz Bamberga bilo je 5:3 za domaćina i 13:11 u malim poenima, a u revanšu takođe 5:3 ali 16:8 u malim poenima i Nemci su prošli u četvrtfinale.  Nemački Rotvajs je sa 8:0 i 4,5:3,5 pobedio rumunski Jaši, austrijski Fojt Sent Pelten je bio dva puta bolji od rumunskog Kluža 7:1 i 8:0, Segedin je eleminisao Konstruktor iz Maribora sa 8:0 i 7:1, a osiječki Konikom je prvom meču pobedio Zalaegerseg sa 5:3 dok je  u gostima je izgubio sa 6:2 i Mađari su prošli dalje. Italijanski Nojmarkt  je dva puta pobedio sa 6:2 i 7:1 skopski Makpetrol.  Beograd Poštanska štedionica je kod kuće izgubio sa 6:2  od Zaprešića (Hrvatska), u gostima dobio 6:2 i ispao je na male set poene 11:3 kod kuće, 12,5:11,5 u gostima ukupno 23,5:24,5 za hrvatskog predstavnika. Parovi četrfinala Liga šampiona su: Sport Podbrezova –  Nojmarkt, Rot vajs – Zalaegerseg, Viktorija Bamberg – Segedin i Fojt Sent Pelten – Zaprešić.
Povezana vest:  Feninger osvojila veliki kristalni globus