ZAVARKO I PONJAVIC

KUGLANJE
Uvode se „NBC gran pri“ turniri sa nagradnim fondom
 
Međunarodna kuglaška federacija – sekcija na devet čunjeva FIK NBC od iduće godine uvešće u program još jedno takmičenje, seriju turnra pod nazivom „NBC gran pri“ koja će imati i nagradni fond a obezbeđen je uz pomoć VNBA – međunarodne federacije koja objedinjuje kuglanje na deset čunjeva (bovling) i kuglanje na devet čunjeva (klasik).
– O ovome se već dugo razgovaralo i konačno je došlo u fazu realizacije – kaže selektor srpske reprezentacije, šampiona sveta, Miloš Ponjavić, koji je ujedno i trener, u ovoj godini najtrofejnijeg svetskog kluba Sporta iz Podbrezove, pobednika Lige šampiona, Svetskog kupa i Prvenstva Slovačke.- Igraće se četiri turnira plus finalni. Za sada se još ne znaju domaćini turnira, ali je finale preuzeo Ricing u Austriji i održaće se s kraja 2012. U finalu će igrati 16 najboljih na osnovu rezultata i plasmana sa četiri turnira koji će se igrati na 120 hitaca.
Planiran je nagradni fond koji će obezbediti VNBA uz pomoć sponzora. Na svakom „Gran pri„ turniru nagradni fond biće 8.000 evra, stim što VNBA obezeđuje 4.000 evra, a organizator još 4.000 evra. Svaki igrač može da se prijavi i da učestvuje uz kotizaciju od 50 evra.  Na završnom turniru nagradni fond biće 15.000 evra i igraće se na ispadanje 1 – 16, 2 – 15. itd…u dva seta  po 30 hitaca, 15 u pune 15 u „čišćenju“ a ukoliko je 1:1 u setovima odličivaće „zlatne kugle“.
– Ideja je da se stimulišu vrhunski igrači da igraju na turnirima i tako popularišu kuglaški sport. Nemci do sada, na primer, u principu nisu igrali na turnirima za rang listu osim u Podbrezovaj i to po prijateljskoj liniji, jer nisu bili zainteresovani – dodao je Ponjavić.- To je i jedan od dokaza da sadašnji sistem ne valja, nema intersovanja jer su vam jedina korist od igranja na turnirima iz kalendara FIK NBC bodovi za rang listu koja, u suštini, ništa ne donosi, odnosno plasman na njoj ne  odlučuje, na primer, učešću na pojedinačnom SP i povoljnijem žrebu. Predloženo je da se uvede i novo bodovanje, kao u tenisu, da igrači „brane“ bodove osvojene na tom turniru u prethodnoj sezoni i da rang lista ima neki značaj u određivanju učensika na najvećim takmičenjima.
Ovo je na, neki način istorijski korak, jer do sada na šampionatima sveta, svetskim kupovima i ostalim takmičenjima u nadležnosti FIK NBC nije bilo nagradnog fonda, osim skromnih nagrada za svetske rekorde na ekipnom SP koji su dodeljivali proizvođači kuglana i opreme.
Povezana vest:  Prva pobeda Šifrin u Kortini