Nagrada Terry Fox za Joannie Rochette i Petru Majdič

Joannie_RochetteKanađanka Joannie Rochette i Slovenka Petra Majdič primile su uglednu nagradu Terry Fox u subotu za svoju hrabrost iskazanu na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Rochette se takmičila i osvojila bronzanu medalju u umetničkom klizanju u četvrtak, samo četiri dana nakon što joj je od srčanog udara preminula majka koja je došla u Vankuver da je bodri. Slovenka Majdič je uz velike bolove završila trku u skijaškom trčanju i osvojila bronzu s četiri slomljena rebra i pneumatoraksom.
Ova nagrada je ustoličena u čast Kanađanina Terryja Fox, koji je trčao ‘maraton nade’ kroz Kanadu s prostetičkom nogom 1980. kako bi sakupio sredstva za istraživanje raka. Preminuo je godinu dana kasnije, a njegova se nagrada dodeljuje sportistima koji pokazuju neverovatnu hrabrost i odlučnost.
Majdič i Rochette su primile nagradu na kojoj je iscrtana mapa Foxove trke iz ruku njegovih roditelja Betty i Rolly Fox. Organizatori nagrade odlučili su da nagrade sportiste s ovih olimpijskih igara jer je Fox odrastao u Britanskoj Columbiji. Najpre su hteli da nagrade samo jednog sportistu, ali su se odlučili ipak za ove dve sportistkinje zbog njihovih priča koju su duboko emotivne, ali u isto vreme pokazuju snagu ovih dama. 

Povezana vest:  Šah, Vesti