Ignjatovic, Stanisic, Avdic, Dzekovic

SUTRA POČINJU PRVE ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE MLADIH U INSBRUKU
 
Sutra u Insbruku počinju prve Zimske olimpijske igre mladih koje će trajati do 22. januara.  Među 70 Nacionalnih olimpijskih komiteta koji će imati svoje predstavnike na ovom takmičenju biće i Olimpijski komitet Srbije. Na svečanoj ceremoniji otvaranja zastavu Srbije nociće Dženis Avdić, biatlonac.
Srbiju na prvim Zimskim olimpijskim igrama mladih u Insbruku predstavljaju Dženis Avdić u biatlonu i Strahinja Stanišić u alpskom skijanju. Sa svojim trenerima Almirom Džekovićem (biatlon) i Ljubišom Ignjatovićem (alpsko skijanje) oni su pre dva dana otputovali za Insbruk. Šef Misije OKS na ovom takmičenju Prof dr. Branislav Jevtić juče je učestvovao na sastanku Šefova Misija i poslednjem obilasku objekata pred početak takmičenja. „Insbruk spreman dočekuje goste. Svi objekti su spremni, a visina snežnog pokrivača, prema rečima organizatora, značajno je veća nego prethodnih godina. Naši sportisti danas su obavili i prve zvanične treninge, a sutra nas čeka ceremonija otvaranja,“ kaže Šef Misije Branislav Jevtić.
Danas za Insbruk putuju i predsednik OKS Vlade Divac i generalni sekretar Đorđe Višacki kako bi sutra prisustvovali svečanoj ceremoniji otvaranja Igara. Svojim prisustvom, podršku našim mladim olimpijcima pružiće i Ministarka Omladine i sporta gospođa Snežana Samardžić-Marković.
Streliste i skakaonica u Insbruku 
Za vreme boravka u Insbruku, rukovodstvo OKS učestvovaće u radu sastanka Nacionalnih olimpijskih komiteta Centralne i Jugoistočne Evrope, dok će predsednik OKS Vlade Divac i Ministarka Snežana Samrdžić Marković 14. janura učestvovati na konferenciji Evropske Antidoping inicijative (EAD) imajući u vidu da je gospođa Samardžić Marković ujedno i član Osnivačkog odbora (Svetkse Antidoping agencije) WADA.
Na prvim Zimskim Olimpijskim igrama mladih u Insbruku 1059 sportista, uzrasta od 14 do 18 godina, takmičiće se u sedam olimpijskih sportova (skijanje, klizanje, hokej na ledu, bob, sanke, biatlon, karling) koji će biti i na programu ZOI u Sočiju 2014. Poput prvih Letnjih olimpijskih igara mladih održanih u Singapuru i u Insbruku će se u pojedinim disciplinama, sportisti takmičiti u mešovitim muško ženskim timovima, kao i u timovima formiranim od predstavnika više zemalja.
Uz program sportskog takmičenja, kao i u Singapuru, paralelno će se odvijati i kulturni i obrazovni program. Kroz niz interaktivnih radionica učesnici će imati prilike da saznaju više o olimpijskim vrednostima, fairplay-u, borbi protiv dopinga i diskriminacije, važnosti bavljenja sportom i zdravom načinu života.
Konceptom paralelnih programa, sporta i kulture i obrazovanja Međunarodni olimpijski komitet nastoji da mladim ljudima približi olimpijske vrednosti i doprinese ličnom i sportskom razvoju učesnika Igara. Među promoterima i ambasadorima prvih Zimskih olimpijskih igara mladih u Insbruku našli su se i alpska skijašica Lindzi Von, klizačica Juna Kim, skijaš Bendžamin Raiš i drugi.

 

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Jan Matura ostvario prvu pobedu u karijeri u Svetskom kupu