velika_steta_na_kuglani_u_smederevu

KUGLANJE
Smederevski kuglaši ostali bez kuglane
 
Nevolja najčešće udara na – nevoljnike! Smedersvki kuglaši, koji već godinama čekaju novu kuglanu, ostali su i bez stare, jedine u ovom gradu!
U noći između srede i četvrtka pod teretom velikog snega, srušio se deo krova i pričinio veliku materijalnu štetu. Na sreću, niko nije stradao. Samo nekoliko sati pre toga u njoj su trenirale kuglašice smederevske bolnice i kuglaši Smedereva.
Na ovu kuglanu, skoro svakodnevno su dolazili, uz prvotimce Smedereva i kuglaši iz mnogih radnih organizacija i ustanova. Da nevolja bude veća krov se obrušio baš od polovine staze ka opremi, semaforu i mašinama za podizanje čunjeva. Šteta je velika i više nemamo gde da treniramokaže Božidar Milojković, sekretar Kuglapškog kluba Smederevo, koji je 2009. proslavio pola veka postojanja i plodnog rada!
S obzirom na vremenske neprilike i tešku ekonomsku situaciju, pitanje je da li će se (i kada) uopšte i početi sa sanacijom stare kuglane. Već nekoliko godina kuglaši očekuju novi krov nad glavom, ali su do sada privedeni kraju samo građevinski radovi.
Kuglaški klub Radnik, koji je kasnije dobio ime Smederevo,  osnovan je 1959.  i imao je jednu stazu sa betonskom podlogom a igralo se drvenim kuglama. Kuglaši su morali da, zbog toga, igraju utakmice u Kovinu, Pančevu i Kostolcu Tek 1983. Smederevo je dobilo tri automatske staze uz veliku pomoć Saveza sportova opštine Smederevo, koji je i danas veliki oslonac klubu.  Međutim, kratko su igrali na svojim stazama, propisi su se promenili, tražile su se četiri staze za odigravanje zvaničnih ligaških utakmica i Smederevci su ponovo bili domaćini u Beloj Crkvi, na Adi Ciganilji, u Pančevu, Kostolcu…
Klub se nikada nije ugasio i kuglaši Smedereva su beležili odlične rezultate. Juniori su sa kraja osamdesetih osvojili i titulu državnog šampiona, bili dva puta prvaci Srbije  a i ženska ekipa je bila u vrhu srpskog kuglanja. U poslednjoj deceniji prošlog veka, kuglaši Smedereva su najveći uspeh zabeležili u sezoni 1998. – 1999.kada su bili prvaci Prve lige Srbije. Trenutno Smederevo je deveto u Prvoj ligi Sbrije – Centar.

 

Povezana vest:  PARAGLAJDING, Ateriraju na zlato na Svetsko prvenstvo u disciplini precizno sletanje