Lacrosse igra

Lakros za vikend na Adi Ciganliji
 
Na beogradskoj Adi Ciganliji će u subotu, 28. aprila 2012. godine biti odigran prijateljski lakros meč između ekipa Belgrejd Zombisa i Bulgerien Kansa. Meč je na programu od 14 časova na terenu Beogradskog ragbi kluba.
Utakmica se održava u sklopu promocije ovog neobičnog sporta na ovim prostorima, a u zavisnosti od dužine boravka gostiju iz Bugarske u Beogradu moguće je odigravanje još jednog prijateljskog meča između istih protivnika, dan kasnije (nedelja, 29. april), takođe na Adi Ciganliji.
Ulaz je slobodan.
Belgrejd Zombis je prvi srpski lakros klub nastao februara 2010. godine. Trenutno broji oko 25 članova, a konkurs za prijem novih igrača je stalno otvoren. U nedostatku protivnika u Srbiji klub je trening mečeve igrao protiv ekipa iz Austrije, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Nemačke i Engleske, a protekle jeseni je Beogradu bio domaćin promotivnog turnira za početnike na kome su učestvovali igrači iz raznih krajeva Evrope.
Tim vodi Brajan Gorodecki, kanadski trener i bivši igrač lakrosa koji je ovaj sport doneo u Srbiju početkom 2010. godine.
Lakros je timski kontaktni sport sa elementima fudbala, košarke i hokeja. Zahteva mnogo trčanja, koordinaciju, brzinu, pokretljivost. Igra se štapovima koji na krajevima imaju mrežicu kojom se gumena loptica hvata, dodaje i šutira ka golu. Svaka ekipa na terenu broji po deset igrača – golmana i devet igrača u polju, po tri u odbrani, sredini terena i napadu. Igra se na terenu veličine fudbalskog igrališta (dužine oko 100m i širine 54-60m).
Lakros je nastao među indijanskim plemenima severne Amerike koji su ga doživljavali kao religiozni ritual korišćen za rešavanje konflikata među plemenima. Veoma je popularan u Severnoj Americi, posebno u Kanadi, gde se uz hokej smatra nacionalnim sportom.

 

Povezana vest:  Hauman: Svaki 10. sportista se dopinguje