modelarstvo

VAZDUHOPLOVNO MODELARSTVO

45. Memorijal Đorđe Žigić

Tradicionalno vazduhoplovno modelarsko takmičenje Memorijal „Đorđe Žigić“, održaće se 23. juna na terenu Aradac kod Zrenjanina. Organizatori Vazduhoplovni savez Srbije, Vazduhoplovni savez Beograda i Aeroklub „Franjo Kluz“ iz Zemuna, ugostiće preko 60 takmičara iz 10 zemalja.
Takmičenje je deo Svetskog kupa vazduhoplovnih modelara i učesnici će se nadmetati u tri kategorije F1A, F1B i F1C. Start takmičenja je planiran u subotu 23. juna u 8h u Aradcu, na prostoru na kome je 1991. godine održano Svetsko prvenstvo u ovim kategorijama, i na kome se dugi niz godina održavaju modelarska takmičenja. Planirano je da se izvede sedam takmičarskih serija, nakon kojih će uslediti finale i proglašenje pobednika. Prošle godine na 44. Memorijalu „Đorđe Žigić“ naši takmičari su najbolje rezultate ostvarili u kategorijama F1B i F1C. Radoje Blagojević iz AK Nova Pazova je bio drugoplasirani, a Bojan Gostojić iz AK „Zrenjanin“ trećeplasirani u F1B, dok je Dragan Lakić iz AK „Wing“ bio drugoplasirani u F1C.
Na istom terenu će se za mesec dana održati državno prvenstvo, a već početkom avgusta sledi Evropsko prvenstvo u Italiji na kome će nastupiti reprezentativci Srbije vazduhoplovnog modelarstva u kategorijama F1A, F1B i F1C.
Memorijal »Đorđe Žigić« je  najstarije vazduhoplovno takmičenje na prostorima Srbije. Memorijal se održava u kontinuitetu 45 godina. Organizator takmičenja Aero klub »Franjo Kluz« je takođe jedan od najstarijih klubova u Srbiji. Osnovan je 1950. godine od strane vazduhoplovnih entuzijasta. U svom dugogodišnjem radu razvijao je sve  grane vazduhoplovnog sporta.
Đorđe Žigić je bio jedan od istaknutih članova AK »Franjo Kluz«. Bavio se modelarstvom  u klasi F1C i vazduhoplovnim inženjerstvom. Nakon njegove smrti 1962. godine, uprava kluba je odlučila da svake godine održava takmičenje modelara u kategorijama F1A,B,C u njegovu čast.


Povezana vest:  RITMIČKA GIMNASTIKA, Tri odličja Tijani Krsmanović