ragbi-bgd_pobednik-2012

Beograd domaćin prestižnog ragbi turnira
 
Tradicionalni ragbi turnir Beogradski pobednik održaće se narednog vikenda na terenima fudbalskog kluba Žarkovo. Na turniru će učestvovati ekipe iz Srbije, Škotske, Švajcarske, Austrije, Hrvatske, Poljske, Rumunije i Italije. Biće ukupno 20 različitih timova Evrope i okupiće se više od 300 sportista, seniorskih i juniorskih kategorija.
Utakmice počinju u 10 sati u subotu i nedelju, igraju se tokom celog dana, a finale se održava u nedelju od 18 sati. Za sve zainteresovane ulaz će biti slobodan.
-Srbija se prvi put susrela sa ragbijem kada su srpski dečaci tokom Prvog svetskog rata poslati na školovanje u Edinburg u prestižnu školu DŽordž Heriot. Sada skoro vek kasnije odigraće se revanš meč tokom međunarodnog turnira Beogradski pobednik – izjavio je Marko Jovanović, direktor turnira.
Tehnički direktor turnira Mark Baret kazao je da je takmičenje zamišljeno kao susret tri različite generacije.
-Odmerićemo snage u juniorskoj i u senirskoj konkurenciji, a specijalni gosti biće potomci naših učenika s tog koledža – naveo je Baret.
Utakmica koju su prvi srpski ragbisti odigrali protiv ekipe Britanskih dominiona 1918. godine je u Edinburgu smatra se prvom zvaničnom ragbi utakmicom reprezentacije Srbije. Reprezentacija Srbije postigla je neverovatan uspeh i pobedila selekciju britanskih dominiona rezultatom 8-6. Utakmicu je na stadionu Marejfild posmatralo 30.000 gledalaca.
Ragbi sa sedam igrača nedavno je ponovo postao olimpijski sport, a svoju promociju imaće na narednim letnjim OI 2016, dok će u Londonu biti „test sport“.

 

Povezana vest:  Antidoping komisija Jamajke podnela ostavku