Olympic_ringsTri kandidata za ZOI 2018.
Kandidaturu za organizaciju zimskih Olimpijsh igara podneli su Anesi iz Francuske, Minhen i Pjongčang iz Južne Koreje, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet.
Rok za podnošenje kompletne dokumentacije istekao je danas, a već od sutra Komisija za vrednovanje kandidatura počeće sa radom. Ocena kandidatura mora da bude završena od 21. juna, kada će se u Lozani sastati 15.člani Izvršni biro MOK-a.
Nakon toga sastanka, predsednik MOK-a Žak Rog saopštiće da li sva tri grada ispunjavaju sve uslove da bi ostali u trci za organizaciju Olimpijskih igara.
Odluka o tome ko će 2018. organizovati zimske Olimpijske igre biće doneta tajnim glasanjem na skupštini MOK-a, koja će biti održana 6. juna 2011. u Durbanu u Južnoj Africi.
Pjongčang se kandidovao treći put zaredom, a prethodno je gubio od Vakuvera i Sočija, koji će Igre organizovati 2014. godine. Južnokorejci se nadaju da bi sada mogli da imaju prednost u odnosu na protivkandidate zbog velikog uspeha njihovih sportista, koji su u Vankuveru sa šest zlatnih, a ukupno 14 medalja, biti šesta najuspešnija nacija.
Anesi pokušava da zimske Olimpijse igre četvrti put dovede u Francuske, a treći put u Savojske Alpe, gde su bile održane 1924. u Šamoniju i 1992. u Albervilu.
Minhen želi da postane prvi grad koji je dobio organizaciju letnjih i zimskih Olimpijskih igara. Bavarci bi takmičenja na ledu organizovali u gradu, dok bi takmičenja na snegu bla održana u 80 kilometara udaljenom Garmišpartenkirhenu.
Povezana vest:  Uskoro počinje najveće takmičenje u funkcionalnom fitnesu na Balkanu