modelari1

Takmičenja za nove državne prvake u modelarstvu

Modelari će ovog vikenda imati priliku da se nadmeću na dva državna prvenstva u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije. Na sportskom aerodromu Lisičji Jarak će se 14. i 15. jula održati državno prvenstvo u raketnom modelarstvu, dok će se na drugoj strani Beograda, u Hali 1 Beogradskog sajma, vazduhoplovni modelari takmičiti za državnog prvaka u kategoriji sobnih modela F1N.

Za najboljeg raketnog modelara u državi, sportisti će se takmičiti u u kategorijama S3A, S4A, S6A, S7, S8EP i S9A. Biće proglašeni pobednici u seniorskoj, juniorskoj i ekipnoj konkurenciji. U subotu 14. jula je svečano otvaranje takmičenja u 15h. Istog dana će se održati takmičenje u kategorijama S4A, S6A i S9A. Sledećeg dana, u nedelju, uslediće nastavak takmičenja u kategorijama S3A, S7 i S8E/P, sa proglašenjem pobednika u 17.30h. Naši raketni modelari postižu odlične rezultate na svetskom nivou u okviru svetskog kupa, gde zauzimaju sedam od 15 vodećih mesta, pa će ovo biti dobra prilika da svoj kvalitet potvrde i na domaćem terenu. Paralelno sa državnim prvenstvom će biti održan i Beograd kup, 18. po redu takmičenje u svetskom kupu. Neposredni organizator takmičenja je Aeroklub „Franjo Kluz“ iz Zemuna.

Povezana vest:  KUGLANJE, Ženska ekipa pančevačkog Železničara u Super ligi Srbije!

U subotu 14. jula na Beogradskom sajmu će se održati državno prvenstvo u vazduhoplovnom modelarstvu i takmičenje „Free flyer trophy“ u kategoriji F1N. Neposredni organizator je AK „Free Flyer“ iz Beograda. Za titulu najboljeg će se boriti i seniori i juniori. Prošlogodišnji državni prvaci u ovoj klasi bili su senior Stefan Pavelka iz AK „Modelar“ iz Beograda i junior Damjan Mirković iz AK „Nova Pazova“. U ekipnom plasmanu, najbolji je bio AK „Free Flyer“ iz Beograda.

Povezana vest:  SKI LETOVI, Slovencima istorijska pobeda uprkos padu Petera Prevca

Modeli kategorije F1N su jednostavni modeli bez pogona koji se bacaju rukom u zatvorenom prostoru tj. sportskim halama. Ova veoma zabavna kategorija je pre svega namenjena razvoju modelarskog podmladka, jer je vrlo zanimljiva mladjem uzrastu.

Da podsetimo, na aerodromu Ečka kod Zrenjanina, u subotu 14. jula je i proglašenje pobednika 58. Državnog prvenstva u vazduhoplovnom jedriličarstvu, koje je trajalo od 4. jula. Naše sportiste očekuje zanimljiv vikend, nakon koga ćemo biti bogatiji za nekoliko novih državnih prvaka.

Povezana vest:  Sledeće Svetsko prvenstvo u streljaštvu u Moskvi 2022.