DIKIC_ARSIC_CIRIC

PLANINARSTVO
Planinarski klub Balkan organizje uspone na Pamir i Mon Blan
 
Planinarski klub Balkan iz Beograda uz veliku pomoć Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, kao i Ministarstva omladine i sporta Srbije i firme Cveteks, organizovaće dve ekspedicije –uspon na vrh Lenjin (7.134 metara) na Pamir na Himalajima i  na Mon Blan  najviši vrh Alpa (4.809 metara).
– Sekretarijat za sport i omladnu Beograda pomagao je i pomagaće planinare u ovakvim akcijama koje doprinose ne samo popularizaciji planarstva i alpinizma u Srbiji nego i afirmacije Beograda i naše države u svetu – istakao je na konferenciji za medije Dragan Ćirić iz Sekretarijata za sport i omladinu beograda.-  Obe akcije imaju svoje posebnosti – na Mon Blan će krenuti veliki broj žena planinara i početnika što sigurno pomaže omasovljenju u razvoju ovog divnog sporta među mladima, a na Pamir, koji je izuzetno zahtevan uspon, će pokušati da prvi put iznesu zastavu Beograda četvorica alpinista.
Milanka Arsić, predsednik Planinarskog društva Balkan se zahvalila Gradu Beogradu i Minstarstvu omladine i sporta Srbije na pomoći naglasivši da će uspon na Mon Blan pasti tačno na treći rođendan ovog poletnog beogradskog kluba:
– Osnovan je 1. avgusta a mi očekujemo da osvojimo Mon Blan 2. ili 3. avgusta. Ekspedicija je u skladu sa imenom našeg kluba – balkanska jer od  ukupno 23 planinara, 13 su iz Srbrije  a ostali iz Makedonije, BiH i Bugarske. Alpinista Danir Lukšić biće moj pomoćnik na usponu. Kao priprema za osvajanje Mon Blana poslužiće nam usponi na Piz Boe na 3.144 metara i Marmoladu 3.343 metra u Dolomitima. Povaratak u Beograd je 8. avgusta.
U ekspediciji na vrh Lenjin u Pamiru su Branko Dikić i Vlado Gačić iz BK Balkan, Nanad Stoiljković (Mosor, Niš) i Dražen Mandić iz beogradske Pobede. Vođa ekspedicije koja polazi iz Beograda 1. avgusta je Branko Dikić, koji je vojno lice i ujedno jedan od najmlađih načelnika planinarskih klubova u Srbiji.
– Planiramo da u bazni logor na 3.500 metraa dođemo 1. avgusta – rekao je Dikić.- Ova ekspedicija je specifična jer ćemo svu opremu sami da nosimo bez pomoći šerpasa. Završni uspon na Lenjin predviđen je 17. avgusta a povratak u Beograd 23. avgusta. Koliko je meni poznato, bio je samo jedan neuspeo pokušaj penjanja na Lenjin alpinista iz Srbije. Nadam se da će ovaj naš biti uspešan. Vlado Gačić, koji je sa 26 godina najmlađi u našoj maloj ekspediciji je i moj pomoćnik.
Na vrh Lenjin srpski alpinsti će se popeti  stazom „Via normale“ koja je manje zahtevna  ali sa dosta glečera. Najveći protivnik alpinistima su izuzetno niske temperature u proseku oko minus 30.
– Mi smo se dobro pripremali, iza nas su usponi na Elbrus, Akongavu, Mon Blan …-dodao je Dikić.- Ali, Pamir je nešto drugo to je lepa ali i surova planina koja je bez daha ostavila i putopisca Marka Pola koji ga je u 13. veku na putu ka Kini prvi video i opisao.

 

Povezana vest:  Udovičić i Šoštar potpisali ugovor o redovnom finansiranju