sah

ŠAHOVSKA OLIMPIJADA ISTANBUL 2012
Porazi naših ekipa
 
U devetom kolu šahovske Olimpijade u Istanbulu muška reprezentacija Srbije izgubila je od Argentine rezultatom 2,5:1,5, dok je ženska selekcija poražena u duelu protiv Izraela sa 3:1.
Posle ovih poraza, obe nape selekcije su izgubile panse za visok plasman i u poslednja dva kola ostaje im da pokušaju da se plasiraju među prvih 15.
Dva kola pre kraja šahisti se nalaze na 31. mestu sa 11 bodova, a u sutra će igrati protiv Švajcarske, koja je po rejtingu 23 mesta slabije rangirana od našeg tima.
Šahistkinje su trenutno 27. sa 11 bodova, a žrebom je određeno da u desetom kolu igraju protiv Kolumbije, od koje su po prosečnom rejtingu 15 mesta bolje rangirane.
Obe naše selekcije danas su imale lošije rangirane protivnike i očekivale su se dve pobede, ali se desilo suprotno. Posebno su razočarale šahistkinje, koje su posle odličnih igara protiv favoritkinja doživele ubedljiv poraz.
Isto može da se kaže i za šahiste, koji su propustili lepu priliku da se pobedom probiju u vrh tabele i sačuvaju izglede da turnir završe u prvih deset selekcija sveta.
Srbija – Argentina 1,5:2,5
Ivan Ivanišević – Fernando Peralta 0:1 (61), Dijego Flores – Robert Markuš remi (78), Miloš Perunović – Ruben Felgar remi (42), Sandro Mareko – Nikola Sedlak remi (34).
Izrael – Srbija 3:1
Maja Porat – Marija Manakova 0:1 (47), Anðđelija Stojanović – Marsel Efroimski 0:1 (46), Maša Klinova – Marija Rakić 1:0 (41), Ana Benderać – Julija Švajger 0:1 (35).
Na turniru šahista u vođstvu su Kina, Rusija, Jermenija I SAD sa po 15 bodova, a prate ih sa bodom manje Ukrajina, Holandija i Argentina.
Na turniru šahistkinja vodi Kina sa 16 bodova, ispred Rusije koja ima bod manje. Po 14 bodova imaju Ukrajina, Kazahstan, Poljska i Jermenija.

 

Povezana vest:  KUGLANJE, Srbija pobedila Nemačku na SP