saab

NOVO PREDAVANJE U OKVIRU PROJEKTA SSAB „UNAPREĐENJE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE SPORTISTA KROZ STRUČNA PREDAVANJA O PREVENCIJI POVREDA I UPOTREBI SUPLEMENATA U ISHRANI SPORTISTA“

Sportski savez Beograda (SSAB) je sredinom maja pokrenuo projekat „Unapređenje zdravstvene zaštite sportista kroz stručna predavanja o prevenciji povreda i upotrebi suplemenata u ishrani sportista“ koji će u sredu, 26. septembra 2012, od 13 časova u Privrednoj komori Beograda (Kneza Miloša 12/VI sprat) imati svoju treću „epizodu“. Projekat se pokazao kao pun pogodak s obzirom da je na dva prethodna predavanja okupio preko 200 lekara, trenera i istalih sportskih radnika. Oni su zahvaljujući eminentnim predavačima mogli da se prošire svoja znanja iz ove izuzetno značajne oblasti bez čijeg upliva u trenanžni proces danas nezamisliv savremeni sport.

Na prvom predavanju 28. maja u Privrednoj komori Beograda prisutni su od generalnog sekretara SSAB Zorana Jovanovića mogli da se upoznaju sa predlogom Nove strategije razvoja sporta u Beogradu. Takođe, prof. dr. Tomislav Jovanović, šef katedre za Medicinu sporta, postdiplomska nastava na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao autor i koautor preko 300 naučnih radova, održao je predavanje na temu „Hidracija u sportu“. Nakon njega predavanje na temu „Osnovni principi ishrane u sportu “ održao je prof. dr. Vladimir Jorga, univerzitetski profesor, doktor sportske medicine, redovni profesor higijene i medicinske ekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u penziji.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Zagrizao medalju pozirajući za sliku pa polomio zub

Nešto manje od mesec dana kasnije održano je drugo predavanje na istom mesetu – u prostorijama Privredne komore Beograda. Predavanje na temu „Zašto mladi sportsiti iznenada umiru?“ održao je ass. dr Goran Vukomanović, specijalista pedijatrije, koji je postdiplomske studije završio iz kardiologije, inače i šef Službe za pedijatrijsku sporsku medicinu Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i autor i koautor preko 138 naučnih i stručnih radova. Nakon njega prof. dr. Vladimir Jorga je održao predavanje na temu „Savremeni koncept ishrane sportista u procesu treninga snage“.

Povezana vest:  KUGLANJE, Donatorska večera za feketićki san

I na trećem u nizu predavanju u sklopu projekta „Unapređenje zdravstvene zaštite sportista kroz stručna predavanja o prevenciji povreda i upotrebi suplemenata u ishrani sportista“ 26. septembra od 13 časova u učestvovaće eminentni stručnjaci. Tako će predavanje „Značaj fizičke aktivnosti u prevenciji gojaznosti kod dece“ održati doc. dr Miloš Maksimović, između ostalog docent na Institutu za higijenu i medicinsku ekologiju, član savetovališta za ishranu Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, član preventivne sekcije SLD-a SASO (Srpsko udruženje za proučavanje gojaznosti) i EAS (European Atherosclerosis Society), autor 150 radova u domaćim i stranim časopisima, mentor u studentskim radovima objavljenim na domaćim i stranim kongresima i radovima lekara na postdiplomskom usavršavanju…

Povezana vest:  KUGLANJE, Alen Kujundžić pobednik Svetskog kupa, Srbija druga nacija

Nakon njega prof. dr Dušan Ugarković, između ostalog i redovni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu od 1991, šef katedre na predmetima biologija razvoja čoveka i sportska medicina, predavač na nekoliko fakulteta i viših škola u Beogradu, Novom Sadu, Banja Luci, načelnik laboratorije za mikro-funkcionalnu dijagnostiku MIL-a, održaće predavanje na temu „Savremeni aspekti funkcionalnih testiranja sportista“.