partizan_sa_pehaorm_na_kuglani

KUGLANJE
Redovnom linijom Laste u Ligu šampiona
 
U srpskom kuglanju nikad nije bilo novca, milionskih ugovora, rasipanja i presipanja… Danas je još gore. Kuglaši Partizana su na Kup NBC federacije u Banjaluku,  u kome učestvuju osvajači nacionalnih kupova i trećeplasirani timovi iz šampionata, otputovali redovnom linijom Laste, kao obični putnici a ne sportisti koji predstavljaju Srbiju na takmičenju gde je učestvovalo 38 muških i ženskih timova iz 15 evropskih zemalja! Vratili su se sa srebrnim medaljama i peharom, što je najveći međunarodni uspeh u istoriji Partizana i plasirali se u Ligu šampiona.
– Da nam nije bilo Marinka Ljumovića zamenika generalanog direktora Laste ne bismo otputovali, jer su sredstva koja smo dobili od SD Partizan i fudbalskog kluba bila taman da pokriju troškove boravka i kotizaciju. Hvala Milanu Obućini i Darku Gruboru na toj podršci. Firma TTK nas je opremila torbama. Nismo imali novca da iznajmimo autobus, tako da su nam Lastine besplatne povratne karte bile spas u poslednji čas. Međutim, umalo da ostanemo u Beogradu jer nismo planirali novac za peronske takse. Na sreću u Banjaluci su nam ih oprostili.  Ali, sve te teškoće smo zaboravali posle osvajanja drugog mesta čime smo se plasirali i u najelitnije klupsko takmičenje – Ligu šampiona.
Partizan  je u kvalifikacijama u konkurenciji 22 ekipe osvojio izvanredno drugo mesto sa 3.559 čunjeva i plasirao se u polufinale. Više su imali samo kuglaši hrvatskog Zaprešića i, kako se  kasnije, pokazalo dva najbolja tima su se sastala i u finalu! U polufinalu je savladan KSV Beč  i ekipa trenera i igrača Stanka Polića oborila je 3.413 čunjeva, da bi u finalu protiv Zaprešića, koji je eliminisao u polufinalu hrvatski Bjelovar oborili 3.489 čunjeva!
– U kvalifikacijama nas je na sam vrh lansirao sjajan rezultat Nikole Matijaša od 637 čunjeva i on je, po proseku, i na kraju bio među najboljim igračima turnira – smatra Zoran Dragović.-  I protiv Beča je bio sa 596 čunjeva najbolji u ekipi. U finalu je sa 601 čunjem bio broj jedan, a uz rame su mu bili i Polić sa 598 čunjeva i Jovica Janković sa 591 čunjem. Izgubili smo od ekipe koja je prošle godine bila druga u Kupu Evrope sa budžetom do 120.000 evra i svojom kuglanom. Ovo su statistički pokazatelji, ne želim nikoga da izdvajam, svi su dali ogroman doprinos u ovom uspehu i zaslužuju samo čestitke. Veliko srce imao je Stefan Popović koji se vratio na staze posle jednogodišnje pauze i dao, kao i svi ostali, maksimum kad je najviše trebalo.
U Banjaluci su u ekipi bili Nikola Matijaš, Novak Obradović, Stanko Polić, Dušan Puača, Stefan Popović, Jovica Janković, Petar Knežević i mlađani Borislav Rogić. U vođstvu puta bili su Zoran Dragović i sekretar Miroslav Janković. Dragović je na kraju istakao:
– Prvi put u istoriji kluba igraćemo Ligu šampiona. Protivnik će nam biti osiječki Konikom, jak protivnik,  šampion Hrvatske sa hrvatskim reprezentativcem Mušanićem i dva sjajna internacionalca B. Manevim i Stoklasom. Još ne znamo da li smo domaćini u prvom meču što i nije toliko važno. Želim da odigramo  kvalitetnu utakmicu u Beogradu i pobedimo a da li će nam to biti dovoljno da prođemo, videćemo. Sreća je što je Osijek blizu, troškovi nisu veliki, inače bismo morali da odustanemo.
Partizan je ovim srebrom ispisao još jednu lepu stranicu u istoriji srpskog kuglanja. Ne treba sumnjati da će i u Ligi šampiona dati sve od sebe. Čuda se događaju, možda David obori Golijata…
Povezana vest:  Tri grada kandidati za domaćina Olimpijade 2018. godine