zavarko_2012 

KUGLANJE
Zavarko u Lesnom brani dve titule
 
Srpsko kuglanje imaće 11 predstavnika na pojedinačnom Šampionatu sveta u Lesnom u Poljskoj od 21. do 27. oktobra, šest kuglaša i pet kuglašica: Daniel Tepša i Čongor Baranj (Beograd), Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac), Vilmoš Zavarko i Jovan Ćalić (Sport, Podbrezova), Robert Ernješi (Segedin), Livia Santo, Renata Vilov, Nevenka Joković i Zorica Barać (sve Pionir), Marija Kresović – devojačko Gajin (SPC Vojvodina). Discipline su pojedinačno- klasik, pojedinačno – za kombinaciju, sprint i miks parovi i učestvovaće po 64 kuglaša i kuglašica.
Srbija će imati u pojedinačnom delu šestoricu kuglaša i maksimalan broj imaju samo još Mađari. Imamo i maksimalna četiri mesta u sprintu. Kod žena, u pojedinačnom delu, startovaće pet igračica Srbije  a maksimalnih šest imaju Mađarice i Rumunke. Slovenke imaju, takođe,  pet. U sprintu imaćemo tri predstavnice. Igraće i dva miks para Srbije.
Na prošlom Šampionatu sveta 2010. u Ricingu Vilmoš Zavarko je bio najuspešniji učesnik sa dve zlatne i srebrnom medaljomo. Šampion sveta postao je pojedinačno – klasik i  pojedinačno  -za kombinaciju, a srebro je osvojio u sprintu. Miks par Srbije Marija Gajin – Goran Čaluković ušao je u četvrtfinale, a u pojednačnom delu do četvrfinala su došle Renata Vilov i Nevenka Joković.
Kratke prireme do polaska 20. oktobra održane su u Vrbasu, a selektor seniorki Mirko Čukvas kaže:
– Sve su igrale na poslednjem SP u Ricingu, nema debitantkinja i  ne očekujem neki pritisak  zbog značaja takmičenja.  Nisu ovo bili jaki treninzi, želeo sam da malo rasteretim  igračice posebno iz Pionira koje su imale teško i uspešno učešće na Svetskom kupu u Augzburgu, kada su osvojile drugo mesto. Bilo je i dobrih i lopših rezultata u minulom periodu, dobre smo pohvalili, loše ćemo zaboraviti…
Čukvas je optimista, smatra da su igračice u dobroj formi i da će biti lepih vesti iz Lesna:
– Očekujem da svih pet prođe među 32. U Ricingu smo imali šest igračica, pet je prošlo u drugi krug. Kuglane je nova, montirana u hali, tako da će jedan od faktora uspeha biti ko će se i kako snaći.
Selektor seniora, Miloš Ponjavić, koji je sa Sportom iz Podbrezove osvojio treće mesto u Svetskom kupu, zadovoljan je formom svojih izabranika:
– Zavarko je u poslednjem meču slovačke lige oborio 744 čunja što je više od njegovog svetskog rekorda od 728 čunjeva. Nisam bio zadovoljan, izgubili smo opkaldu sa gazdom kluba da će nas dovesti na ove pripreme beli audi ako obori 750 „drva“. Napravio je dve greše, jednom je „probio“ u čišćenju i – došli smo našim kolima. Ćalić je imao teške mečeva u Svetskom kupu na kuglani, koja da je u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji, na njoj bi Nemci odbili da igraju i digli bi dreku do neba!  Ernješi je sjajno igrao i osvojio sa Segedinom Svetski kup. Tepša i Baranj su  bili u maloj krzi, sada su na pravom koloseku, a Jagličić je u našoj super ligi konstantno u vrhu.
Autobus Laste, zvaničnog prevoznika KSS, pokupiće u Bratislavi Ponjavića, Ćalića i Zavarka koji igraju ligaški meč u subotu protiv Sučanjija. Ponjavić je uveren u dobre rezultate u Lesnu:
– Svi će ući među 32. Kuglana je montažna, ambijent je malo neoubičajan, staze su boje „trule višnje“ ali su  uslovi jednaki za sve jer niko neće pre šampionata igrati  na njoj.
Povezana vest:  KUGLANJE, U subotu u Banji Junaković repriza muškog finala na SP 2015!