k_daniel_tepsa_11112

KUGLANJE, SP 2012
Daniel Tepša postavio visoku metu
 
Daniel Tepša srpski reprezentativac odigrao je izvanredno u pojedinačnom delu prvog dana kuglaškog Šampionata sveta u Lesnom u Poljskoj 672 čunja i postigao najbolji rezultat dana. Uroš Jagličić je srušio 621 čunj, a Čongor Baranj 598 čunjeva.
U ženskoj konkurenciji odigrale su dve kuglašice. Marija Kresović (devojačko Gajin) je oborila 534 čunja dok je Zorica Barać srušila 538 čunjeva.
– Zadovoljan sam kako su odigrali – kaže selektor seniora Miloš Ponjavić.- Za Baranja mi je žao, malo je se unervozio, imao je mnogo „izbijanja“ i dva loša „čišćenja“. U jednom je potrošio devet hitaca na dve „postave“. Tu je, u stvari i izgubio rezultat od 620 „drva“. Uroš Jagličić je sjajno igrao, malo se pred kraj uplašio visokog rezultata. Rekao sam još pre početka da će Tepšin hitac činiti čuda! Tako je i bilo, malo je lošije odigrao poslednje „čišćenje“, imao je i teške pozicije i to ga je zaustavilo na putu do 700 čunjeva!
Tepša je imao izvanredan prvi set od 188 čunjeva i završio ga je u velikom stilu: u poslednja četiri hica imao je tri devetke i osmicu! Odlično je igrao „čišćenje“ (246) što je najbolji učinak u ovom segmentu prvog dana Prvenstva sveta.
– Imao sam lošu završnicu u poslednjem setu kada sam potrošio pet hitaca na „postavu“, inače bih imao preko 680 čunjeva što bi, siguran sam bilo dovoljno da budem među prva tri na kraju kvalifikacija – rekao je Daniel Tepša, koji sa šampionata sveta ima bronzu u paru sa Antalom 2006. i bio je član reprezentacije koja je osvojila dve titule prvaka sveta 2009. i 2011.- Kugla mi „radi“ odlično,  što je za ovakva takmičenja veoma važno.
Uroš Jagličić je zadovoljan:
– Ovo mi je prvi put da sam za reprezentaciju odigrao svih 120 hitaca na prvenstvu sveta. Na ekipnom šampionatu u  Sarajevu sam ulazio kao zamena i igrao 60 hitaca. Nije me, pred kraj, uplašio rezultat, imao sam problema jer su mi u „čišćenju“ ostajale loše pozicije.
Čongor Baranj je imao šansu da pređe 600 čunjeva, ali je poslednjim hicem  u pune srušio samo tri „drva“:
– Ovo je rezultat za strepnju. Biće negde na granici prolaska među 32…
Selektor senirki Mirko Čukvas nije optimista:
– Ni jedan od ova rezultata kako sada stavri stoje neće biti dovoljan za prolaz među 32 igračice. Ostale su nam ipak još tri nade…
Tepša je prvi od 32 igrača koja su odgirala, Jagličić je sedmi a Baranj 14. U ženskoj konkurenciji Slovenka Barbara Fidel vodi, Zorica Barać je 20. a Marija Gajin 23.
Drugog dana igraće još po 32 kuglaša i kuglašice, posle čega će 32  ispasti. U muškoj konkurenciji drugog dana igraju Robert Ernješi, Vilmoš Zavarko i Jovan Ćalić a u ženskoj Nevenka Joković i Livia Santo.
Izvučeni su i parovi za sprint i miks tandeme. U sprintu za žene Srbija će imati tri mesta: Srbija 2 – Francuska 1, BiH 1 – Srbija 3 i Srbija 1 – Nemačka 2. U konkurenciji muškaraca u sprintu igraće četvorica srpskih kuglaša: Srbija 3 – Austrija 3, Srbija  2.- Hrvatska 2, Makedonija 2 – Srbija 1 i Srbija 4 – BiH 1.
U miksu  su podeljena mesta upražnjenja nedolaskom kuglašica Makedonije i kompletne ekipe Katalonije, ali Srbija nije dobila još jedan tandem. Igraće samo dva, kao je prvobitno određeno Srbija 1 – Estonija i Srbija 2 – Nemačka2. Selektori Miloš Ponjavić (seniori) i Mirko Čukvas (seniorke) naknadno će odrediti ko će igrati, jer je učešće u sprintu bitno za one koji konkurišu za visoke plasmane u kombinaciji gde se sabira najabolji rezultat iz pojednačnog dela i sprinta.
Na svečanom otvaranju  zastavu Srbije nosio je najmlađi reprezentativac Robert Ernješi. U defileu su bili kuglaši i kuglašice iz 17 zemalja, a šampionat je otvorio Zigfrid Švajkart predsednik Međunarodne kuglaške federacije (FIK NBC). Zakletvuu ime takmičara položila je posljka reprezentativka Beata Vlodarčik, a u ima sudija Mitja Hudovernik (Slovenija). Zastavu  FIK NBC podigli su mladi kuglaši i kuglašice kluba Polonije Lesno 1912. Celo sportsko društvo „Polonija  Lesno 1912“ slavi ove godine 100 godina od osnivanja.
– Čestitke domaćinima ne lepom svečanom otvaranju – rekao je predsedik KS Srbije Uroš Dragojlović, koji je i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC.- Potrudili su, uslovi na kuglani su odlični, nije vrućina, ima dosta vazduha…Zahvaljujem se Ministarstrvu omladine i sporta Srbije koje nam izuzetno pomaže u realizaciji programa. Doveli smo jaku selekciju i očekujem dobre rezultate.
Povezana vest:  KUGLANJE, Srpske šestorke na SP u Ricingu čekaju žreb