fer_plej_16_nov_2012_(5)

Održan Okrugli sto „Fer-plej je pobeda“ povodom Međunarodnog dana tolerancije
 
Ministarstvo omladine i sporta predložiće Vladi Srbije da 2013. godina bude godina tolerancije, rečeno je danas na skupu „Fer-plej je pobeda“ koji je održan povodom 16. oktobra Međunarodnog dana tolerancije.
Učesnici skupa podržali su ideju da ministarstvo zajedno sa Olimpijskim komitetom i Sportskim savezom Srbije ustanovi nagradu Fer -plej pobeda koja bi se dodeljivala svakog 16. novembra organizacijama ili pojedincu koji su svojom angažovanjem doprineli podizanju svesti o značaju fer- plej u savremenom životu.
Na skupu, na kome su učestvovali ministarka omladine i sporta Alisa Marić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, predstavnici nacionalnih granskih saveza i sportisti, dogovoreno je i da se radi na organizaciji javnog časa u školama i klubovima kako u Srbiji, tako i u regionu.
Učesnici skupa podržali su i da se nastavi i pospeši kontinuirana medijska aktivnost na promociji i značaju tolerancije i fer-pleja.
Ministarka omladine i sporta je rekla da je Međunarodni dan tolerancije prilika da se podseti da u sportu postoje vrednosti bez kojih je pobeda, ma koliko takmičarski bila važna, osiromašena.
-Svrha sporta se gubi ukoliko se ne poštuje protivnik. Cilj sporta je u nadmetanju sa sebi ravnima ili boljima. Svetu sporta nasilje je strano – rekla je Marić i dodala da su pravila jasno definisana čak i u borilačkim sportovima.
Ona je je ukazala da je izraz fer-plej potekao u sportu, ali da je danas opšte prihvaćen.
-Ministarstvo poziva da se fer-pleju posveti posebna pažnja kroz edukovanje mladih i njihovo usmeravanje ka vrednostima jer će tako postati istinski šampioni u životu – rekla je Marić.
Podsećajući da se sutra igra derbi između Crvene Zvezde i Partizana, ona je istakla da smo proteklih godina bili svedoci nasilja na sličnim manifestacijama i pozvala sportiste da bez obzira na to koliko je utakmica važna, pre svega pokažu toleranciju i fer-plej jer će se jedino tako nasilje ukloniti sa naših terena.
-Sportisti su uzor mladima, zato je važna poruka koju sportisti šalju – rekla je Marić.
Predsednik Olimpijskog komiteta je poručio učenicima da je veoma važno da budu fer-plej ne samo u sportu već i u životu.
-Jedan od stubova i načela olimpijskog pokreta je fer-plej i tolerancija. Šampion se može biti na razne načine, ali biti pravi šampion je onaj koji je tolerantan – zaključio je Divac.
Osvajačica zlatne medalje na olimpijadi u Londonu Milica Mandić poručila je đacima da se fer-plej zasniva na poštovanju bez obzira na ponašanje, izgled ili izbor kluba.

 

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Favoriti po planu