sss_aleksandar_ssostar 

Pohvale Sportskom savezu Srbije
 
Čelni ljudi i stručni timovi Sportskog saveza Srbije pomogli su opštinskim savezima da se posle donošenja novog Zakona o sportu Srbije izbore za bolji status u lokalnoj samoupravi, a granskim sportskim savezima da uspešno izvrše preregistraciju i usklade propise sa zakonskim rešenjima  – pohvalili su Sportski savez Srbije svi učesnici u raspravi na redovnoj godišnjoj Skupštini Sportskog saveza Srbije  u Beogradu u sali Opštine Stari Grad.
Takođe, u skoro svim diskusijama, istaknuta je odlična saradnja sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije i Republičkim  zavodom za sport u realizaciji programa, a kako je naglasio Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije, očekuje se da se i dogodine nastavi za dobrobit srpskog sporta. U narednoj godini za programe Sportski saveze Srbije je konkurisao sa budžetom od 120 miliona dinara. Predviđeno je da se sredstva koriste u realizaciji programa koji će  poboljšati uslove za rad sportskih organzacija i sportista, kao i u školovanju i usvršavanju trenera i stručnjaka u granskim sportskim savezima i opštinskim organizacijama. Sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije Sportski svaza Srbije će aktvno raditi na predstavljanju Nacionalne  strategije razvoja sprta u Srbije za naredni četvorogodišnji period. Nastaviće da obrađuje za Ministarstvo omladine i sporta programe granskih sportskih saveza neolimpijskih sportova, ali i priprema ketegorizacije sportista, sportova i strčnjaka.  Sarađivaće u realizaciji programa sporta i rekreacije u vojsci i policiji, a nastaviće se sa izdavanjem veoma korisnih publikacija i informatora o rezultatima spskog sporta.
Usvojen je i Izveštaj o radu između dve skupštine koje su delegati izuzetno pohvalili. Predstavnici Sportskog saveza Srbije obišli su veliki broj gradova i pomogli u rešavanju ponekad veoma složenih problema u odnosima sportskih organizacija i saveza sa lokalnom samoupravom. Usvojeni su i finansijski izveštaji. Sportski savez Srbije je u 2011. domaćinski poslovao sa budžetom od oko 119 miliona dinara koji je racionalno trošen. U 2012. za program je bilo na raspolaganju 107 miliona dinara.
Aleksandar Šoštar je u završnoj reči sa zadovoljstvom konstatovao da se broj članica Sportskog saveza Srbije povećava jer je zahtev za prijem podnela još 21 organizacija. Trenuto je  u članstvu 190 organizacija (96 teritorijanih saveza i 94 granska sportska saveza). Postoje i pet pridruženih članova i četiri pomažuća. Skupštini je prisustvovalo 98 delegata sa pravom glasa.
Do kraja godine Sportski savez Srbije će učestvovati u obeležavanju 120 godina sokolskog pokreta. Svečana akademija je 23. novembra u 20 časova u Domu sindikata, 24. novembra je okrugli sto o sokolskom pokretu a 25. novembra sokolski slet. Savetovanje generalih sekretara je 11. decEmbra u organizaciji SS Srbije i Republičkog zavoda za sport, dok će se 15. decembra održati svečana Skupštna Sportskog saveza Srbije na kojoj će se uručiti godišnja „Specijalna priznanja“.
Ispred  Ministarstva omladine i sporta Srbije prisustvovali su skupštini državni sekretar Predraa Peruničić, pomoćnik miinistra za sport Dragan Atanasov, direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac i druge ugledne zvanice.
Delegate je na pozdravio predsednik Opštine Stari Grad Dejan Kovačević.

 

Povezana vest:  KUGLANJE, Srebro i bronza za Moni Kovač u kampu u Vrbasu