OKS_SEFANOVIC_MARIC_DIVAC 

Peti seminar „Žene i sport“
 
Vlade Divac predsednik OKS otvorio je peti seminar „Žene i sport“ u amfiteatru Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Ove godine seminar se održava pod motom „Snažnije, sigurnije, bolje“ a okupio je oko 100 polaznica.
– Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa drugim sportskim i društvenim organizacijama, nastoji da što više žene bude uključeno u sport ali u rukovođenje u sportu. Imamo veliko zadovoljstvo da je ministar sporta u Srbiji žena, proslavljena šahistkinja Alisa Marić, ali smo bili suočeni sa ne malim problemom kada za izbornu Skupštinu OKS savezi nisu predložili ni jednu ženu – kandidata za Upravni odbor OKS.  Milica Mandić, zlatna tekvondoka iz Lodona, međutim, izabrana je za predsednika Sportske komisije i automatski postala član UO OKS, a komisiju „Žene i sport“ u narednom periodu vodiće Zorana Arunović proslavljeni strelac.
Učesnike i ugledne zvanice pozdravila je Alisa Marić, ministar omladine i sporta Sbrije:
– Sport je do pre 150 godina bio zabranjena oblast za žene. Danas, skoro i da nema sporta u kome se ne takmiče i žene, ali su u njihova takmičenja manje ulaže i slabije su plaćene od muškaraca – rekla je Alisa Marić.-  Ministarstvo omladine i sporta nastojaće da  žene dobiju jednak tretman u sportu  Srbije. To što sam ministar sporta, pokazuje da žene mogu do rukovodećih pozicija u sportu i zato vam poručujem: ne odustajte.
Zorana Arunović, novi predsednik Komisije „Žene i sport“ je  u pozdrvanoj reči posebno pohvalila rad Milene Reljin koja je u vodila ovu komisiju u minulom mandatu:
– Toliko sam lepog čula o Mileni Reljin da sam mislila da je ona mitsko biće! Dala nam je težak zadatak  i nastojaću, uz pomoć članova komisije, da makar budemo približno uspešne kao ona. Cilj je da što više vrhunskih sportistkinja uključimo u rad  sportskih organizacija i da  se borimo za što povoljniji položaj žena u srpskom sportu.
Milena Reljin  se posebno zahvalila saradnicama u minulom mandatu: Snežani Mišić, Irini Juhas, Tanji Petrović, Gordani Popović, Gordani Mirčetić, Olji Dragićević, Bojani Šimonji, Jeleni Lackovič – Janković i Nini Peković iz Sportskog saveza Beograda koji je suorganizator seminara, kao i dekanu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Đorđu Stefanoviću na gostoprimstvu.
Učesnike su pozdravili dekan Fakuleta sporta i fizičkog vaspitanja Đorđe Stefanović i Božana Ostojić predsednik Komisije „Žene i sport“ Sportskog saveza Beograda. Prisustvovali su i državni sekretar za sport Predrag Peruničić, Dragan Atanasov pomoćnik ministra za sport kao i druge ugledne zvanice.
Prvi predavač bila je  Marija Srećko psiholog Kliničkog centra Srbije koje je  pripremala Milicu Mandić za OI u Londonu (tema „Psihološka priprema sportista“), a za govornicom su se, potom, našili i Eva Markovič predsedavjući EPAS, dr Branislav Jevtić ( tema „Baza podataka žene u sportu Srbije“), novinar Radio Beograda Snežana Pantović (tema „London – iskustva naših olimpijki i medijsko praćenje ženskog sporta“) i pravnik Vesna Milanović (tema „Žene u novom Zakonu o sportu i Zakonu o radu“).
U izveštaju o radu, dosadašnji predsednik komisije „Žene i sport“ Milena Reljin je istakla da su  dva projekta bila posebno značajna – uspostavljanje informacione „Mreže“   i priprema četvrtog seminara „Žene i sport“, kao i rad na projektu „Baza podataka o učešću žena u sportu Srbije“ koji je pomogao i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i iz fonda „Olimpijska solidarnost“. Oba su upešno ostvarena  a nastavljena je i podrška i učešće u  tradicionalnim akcijama  „Festival ženskog sporta“, „Novogodišnja trka Deda Mrezeva“.
Povezana vest:  Sutra tradicionalana „Trka uz Beograđanku”