3detalj_sa_VI_seminara_u_okviru_projekta_SSAB_foto_Zeljko_Mojsilovic

 Sjajan kraj projekta SSAB

 

 

Održano poslednje, šesto, predavanje u sklopu projekta Sportskog saveza Beograda „Unapređenje zdravstvene zaštite sportista kroz stručna predavanja o prevenciji povreda i upotrebi suplemenata u ishrani sportista“ na kojem su predavači bili dr Ana Vesković i dr Ina Gajić na teme „Uloga psihologa u psihološkoj pripremi sportista“, odnosno „Infektivne bolesti kod sportista“

Stavljena je tačka na uspešno realizovan projekat Sportskog saveza Beograda „Unapređenje zdravstvene zaštite sportista kroz stručna predavanja o prevenciji povreda i upotrebi suplemenata u ishrani sportista“. Šesto u nizu, ujedno i poslednje, savetovanje u sklopu ovog projekta čija je predavanja pratilo preko 400 lekara, trenera i drugih sportskih radnika, održano je u sredu 12. decembra 2012. u staroj bazi Privrednoj komori Beograda. Poput prethodnih predavača i dr Ana Vesković i dr Ina Gajić su oduševile prisutne kojih je, uprkos teškim vremenskim uslovima u našem glavnom gradu, bilo preko 50.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zorica Barać potpisala za „Pionir“

Veskovićeva, zaposlena na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, na predmetima Psihologija sporta i Opšta psihologija, održala je predavanje na temu “Uloga psihologa u psihološkoj pripremi sportista“, koja u poslednje vreme zaokuplja pažnju ovdašnih sportova iako je u razvijenim zemljama sastavni deo sportske pripreme već duže vreme. Vlasnica evropskog sertifikata za psihoterapiju EAP nakon uvoda u ovu temu pričala je o najčešćim prezenting problemima, procenama i intervencijama kada je u pitanju psihološka priprema sportista.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zlatni parovi Džambo investa i Vodovoda

Nakon nje na scenu je stupila Gajićeva čija je tema bila „Infektivne bolesti kod sportista“ i koja je poput svoje prethodnice za veoma iscrpno i sveobuhvatno predavanje nagrađena dugotrajnim aplauzom. Dr Ina Gajić, između ostalog specijalista medicinske mikrobiologije i saradnik u nastavi na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde radi i kao istraživač saradnik na svoju temu obradila je podteme Imunitet i trening; Epidemiološki trougao – izvor infekcije; transmisija infekcije; Najčešće infekcije kod sportista; Pregled najznačajnijih infektivnih bolesti kod sportista; Infekcije gornjih respiratornih puteva (tonzilitis i komplikacije, sinuzitis i dr.); Infekcije kože i mekih tkiva (infekcije izazvane meticilin rezistentnim S. aureus-MRSA, „herpes gladiatorum“, atletsko stopalo i dr.); Infekcije uha (plivačko uho); Infekcije oka (konjuktivitis); Infekcije gastrointestinalnog trakta (gastroenteritis-putnička dijareja); Infekcije koje se prenose parenteralnim putem (HBV, HCV i HIV) i Prevencija i profilaksa infekcija.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Počeo Kontinental kup: Partizan bez snage protiv CSKA

Nakon predavanja istaknutih stručnjaka učesnici su se aktivno uključili postavljajući pitanja na koja su Veskovićeva i Gajićeva s velikim zadovoljstvom odgovarale. Inače, svi učesnici barem jednog predavanja dobiće prvog meseca naredne godine sertifikate.