srbija_i_kragujevac 

KUGLANJE
Srpski „vanzemaljci“ na otvaranju kuglane u Kragujevcu
 
Kuglaška reprezentacija Srbije, dvostruki šampion sveta odigrala je prijateljsku utakmicu sa selekcijom Kragujevca na otvarnju nove kuglane sa četiri staze u SC Mladost. „Srpski vanzemaljci“ kako su ih prozvali posle dva svetska zlata  i dva svetska rekorda 2009. u Detenhajmu i 2011. u Sarajevu  pobedili su sa 3.533:3.454 čunja i 6:2 u igračkim poenima. Njihov rezultat je i prvi ekipni rekord nove kuglane, a igrač utakmice Vilmoš Zavarko je sa 671 čunjem postavio i prvi pojedinačni rekord!
U redovima domaćina blistao je Aleksanadar Milinković sa 621 čunjem.
– Kuglana je izvanredna – bio je oduševljen Vilmoš Zavarko, svetski šampion i rekorder.- Volim ovakve staze koje su „poštene“, daju vam nagradu samo ako dobro pogodite i dobro pogodite. Kada dođu i čunjevi drugog proizvođača biće idealna, za rezultate od 700 čunjeva. U Skoplju sam u subotu oborio takođe 671 čunj. I ovde u Kragujevcu sam bacio poslednji hitac u pune i pomislio: pašće šestica da ponovim rezultat. To se i dogodilo.
Najbolji pojedinac u redovima selekcije Kragujevca, nekadašnji omladinski reprezentativac i vicešampion sveta u tendemima Aleksandar Milinković je takođe pohvalio kuglanu:
– Odlična je, veoma realna. Dobro sam počeo, ali sam kasnije malo popustio, ponestalo mi je snage.
Selektor reprezentacije Srbije Miloš Ponjavić je istakao:
– Rezultat je bio u drugom planu. Uz Zavarka dobro je odigrao i Jagličić. Sada su pauze u prvenstvima, normalno je da bude i malo opuštanj. Bilo nam je drago da dođemo na otvaranje iz poštovanja prema našim sportskim prijateljima iz Kragujevca, posebno zbog Milana Cvike Jovanovića velikog mecene kuglaškog sporta koji je sa kragujevačkim kuglašima čekao ovu kuglanu šest godina.. Srbija je dobila još jedan divan objekat, dobro je da imamo  ovake staze jer bez njih nema ni novih šampiona.
Kuglanu je otvorio Nebojša Vasiljević, član gradskog veća Kragujevca, koji je istakao da je ovaj prekrasni objekat sa četiri staze, vredan 10 miliona dinara, rezultat saradnje lokalne samouprave i SC Mladost i da će služiti svim građanima Kragujevca. Ugledne zvanice pozdravio je i direktor SC Mladost Miroljub Novaković, rekavši da Kragujevac, posle Beograda, ima trenutno najbolju sportsku infrastrukturu i obavestio da SC Mladost poklanja Kragujevčanima, koji vole kuglanje i rekreaciju, besplatne termine do 10. januara.
Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije (FIK NBC) je čestitao Kragujevčanima na divnoj kuglani, najmodernijoj u Srbiji koja će mnogo značiti  za ceo sport u Šumadiji i zahvalio se na gostoprimstvu.
Kuglana je otvorena na crkveni praznik Detinci, posvećen deci i mladima na šta je ukazao i sveštenik koji je osveštao objekat poželevši da ga koristi što više mladih Kragujevčana.
Otvaranju je prisustvovao i veliki broj kuglaških radnika, trenera i igrača, predstavnika klubova iz Beograda, Kraljeva, Kljajićeva, Kruševca, Trstenika, Gornjeg Milanovca i drugih  gradova. Kuglaše je pozdravio i Stevan Pletikosić proslavljeni kragujevački strelac.
Utakmicu je sudio  međunarodni sudija iz Beograda Dragi Štikovac.
PRIJATELjSKA UTAKMICA POVODOM OTVARANjA KUGLANE U KRAGUJEVCU: reprezentacija Kragujevca – reprezentacija Srbije 3.454:3.533 (2:6).  Rezultati igrača: Aleksandar Milinković – Vilmoš Zavarko 0:1 (624:671, 1:3), Milovan Pantić – Uroš Jagličić 0:1 (591:601, 1:3), Marko Joksimović – Robert Ernješi 1:0 (578:569, 2:2), Marko Marinković – Daniel Tepša 0:1 (546:295 – igrala zamena Čongor Baranj 289, ukupno 584, 2:2), Vlada Đorđević – Tibor Sel 1:0 (570:275, igrala zamena Goran Ostojić 245, ukupno 520, 2:2), Dragoslav Vuksanović- Jovan Ćalić 0:1 (545:319, igrala zamena Arpad Antal 259, ukupno 588, 2:2).
Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Rekord Stevana Pletikosića, Milica Babić pobedila velike šampionke