SRB-AUS_02
HOKEJ NA LEDU
Završeno SP U20: Srbiji bronza, Estonija prvak
 
 
Reprezentacija Srbije u hokeju na ledu osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu divizije II, grupe B, za igrače do 20 godina starosti.
Mladi hokejaši Srbije su sjajnom igrom u poslednjem kolu savladali Island rezultatom 7:1 (1:0,4:1,2:0), čime su osvojili treće mesto zahvaljujući najboljoj gol razlici u međusobnom skoru u mečevima protiv selekcija Australije i Islanda.
Po dva gola za srpski tim postigli su Dominik Plavšić i Nikola Kerezović, dok su se u strelce upisali i Andrija Babić, Dimitrije Filipović i Ilija Uzelac. Jedini gol za selekciju Islanda postigao je Johan Leifson.
Srbija je do vođstva stigla samo pet sekundi pre isteka prvog dela Kerezović sa istog mesta šutira i pogađa pod prečku protivničkog gola za vođstvo i veliku radost odlične beogradske publike.
Nastavak meča počinje kao u bajci. Već posle dva minuta Babić koristi isključenje Islanđana i posle dodavanja Lazarevića duplira vođstvo, a samo dva minuta kasnije kapiten Filipović donosi toliko željeno vođstvo.
Od tog trenutka Islanđani preuzimaju inicijativu, ređaju nekoliko prilika, ali Stepanović sjajno brani. Trud Islanđana se, na kraju, isplatio šest minuta pre drugog odmora a strelac je Leifson.
Poput meča protiv Belgije ‘orlovi’ u tim momentima pokazuju karakter i u samoj završnici trećine postižu dva gola za samo jedan minut, najpre sa igračem manje, a zatim i sa brojčanom prednošću, za velikih 5:1.
U poslednjoj trećini Islanđani pokušavaju da napadačkom igrom smanje rezultat, ali su srpski hokejaši iskoristili još dve od nekoliko prilike iz kontranapada i golovima Plavšića i Kerezovića zapečatili sudbinu Islanđana, a našem timu titulu doneli bronzanu medalju.
U utakmici koja je odlučila osvajača zlatne medalje Estonija je bila sigurna protiv Koreje 8:3 i na taj način se plasirala u viši rang takmičenja (divizija II, grupa A). Iz grupe B u treću diviziju ispadaju hokejaši Belgije koji su zabeležili svih pet poraza.
Po završetku utakmice imeđu Srbije i Islanda održana je ceremonija svečanog zatvaranja na kojoj su se publici obratili Aleksandar Milosavljević, Predsednik organizacionog odbora Svetskog prvenstva i Aleksandar Steblin, Predsedavajući turnira ispred Međunarodne hokejaške federacije IIHF.

 
Povezana vest:  FORMULA 1, Sledeće godine možda i 21. trka