padobran 11

Banjaluka domaćin svetskog padobranskog prvenstva 2014.

Grad Banjaluka biće domaćin Svetskog padobranskog prvenstva u avgustu 2014. godine, odlučeno je na Svetskoj padobranskoj konferenciji (IPC), koja se održava u Banjaluci.
Banjaluka je kao domaćin zvanično predstavljena i kandidovana na Svetskoj padobranskoj konferenciji, koja je počela 23. januara u organizaciji Vazduhoplovnog saveza BiH i grada Banjaluka.
Na ovom skupu učestvuju 34 zemalje među kojima SAD, Rusija, Kina, Australija, Kanada, Nemačka, Engleska, Irska, Turska, Švedska, Danska, Ukrajina, Egipat, Brazil, Izrael, Španija, Francuska, Austrija, Švajcarska, te države iz okruženja.
Učešce su uzeli i generalni sekretar Svjetske vazduhoplovne asocijacije (FAI/) Žan Mark Badan, te potpredsednik FAI-a španski princ Alvaro de Orleans Borbon.
-Imamo više od 80 gostiju sa svih kontinenata – navode u Vazduhoplovnom zavodu BiH.
Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanovć rekla je danas da bi Banjaluka trebalo da bude domaćin Svetskog padobranskog prvenstva naredne godine.
Otvarajući 64. plenarnu sednicu Svetske padobranske konferencije, ona je istakla da je za ekspanziju ovog sporta u Srpskoj zaslužan Padobranski klub Banjaluka koji je domaćin ovogodišnjeg Evropskog prvenstva i koji je kadidovao ovaj grad za domaćina Svetskog padobranskog prvenstva 2014.
Predsednik Padobranskog kluba Banjaluka Duško Grmuša ranije je rekao da je Svetsko padobransko prvenstvo planetarni događaj, velika sportska manifestacija, ali i privredni i turistički dogadaj.
Ovakvo prvenstvo poslednji put je održano 2010. godine u Nikšiću u Crnoj Gori, a Mundijal prošle godine u Dubaiju.
Iz Vazduhoplovnog zavoda BiH podsećaju da je u februaru 2012. godine delegacija iz BiH učestvovala na 63. Svetskoj padobranskoj konferenciji u Buenos Ajresu gde su pred oko 50 zemalja predstavljeni Banjaluka, Republika Srpska i BiH.
Banjaluka je tada u konkurenciji sa gradom Lozanom iz Švajcarske dobila podršku većine zemalja da bude domaćin i ogranizator 64-te konferencije.
Banjaluka je domaćin i Evropskog prvenstva u Banjaluci koje će biti održano od 11. do 18. avgusta, a učestvovaće oko 250 padobranaca.

Povezana vest:  KUGLANJE, Bukva najbolji na Banjici sa 651 čunjom