biatlonRuska šampionka u kros kantriju suspendovana zbog dopinga
Dvostruka šampionka Rusije u kros kantriju Lilija Stepanova suspendovana je na dve godine zbog manipulisanja uzorcima na doping testu, saopštila je danas Ruska kros kantri federacija.
Trener Jurij Čarkovski izjavio je da je dvadesetpetogodišnja Stepanova posle osvajanja dve zlatne medalje na nacionalnom šampionatu prošlog vikenda u Siktivkaru zatražila od druge takmičarke da prijavi svoje uzorke kao njene na antidoping testu.
-Svi smo bili prilično iznenađeni kada smo videli da je Stepanova osvojila dve zlatne medalje. Posumnjavši da nešto nije u redu, otkrili smo da se jedna druga takmičarka prijavila na antidoping analizi pod imenom Stepanove, pokušavši da podmetne svoje uzorke – izjavio je Čarkovski.
On je dodao da je i trener Stepanove pokušao da prikrije prevaru, tako da će i on snositi deo odgovornosti.
-Izvršni odbor federacije odmah je suspendovao Stepanovu, a o slučaju njenog trenera raspravljaće se sledećeg meseca – rekao je Čarkovski.
Nekoliko vodećih ruskih takmičara u kros kantriju, uključujući i trostruku olimpijsku šampionku Juliju Čepalovu i osvajača zlata na Igrama u Torinu 2006. Jevgenija Dementijeva, bili su u poslednjih nekoliko meseci pozitivni na zabranjenu supstancu eritropoetin (EPO).
Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Aspen, veleslalom: Rebensburg prva posle prve vožnje