doping

Kinezi traže objašnjenje o optužbama WADA

Kineska antidoping agencija saopštila je danas da će zatražiti razjašnjenje od Svetske antidoping agencije (WADA) oko komentara generalnog direktora tog tela da je Kina izvor doping supstanci. Funkcioner WADA Dejvid Hauman rekao je prošle nedelje da „Kina proizvodi 99 odsto zabranjenih supstanci“. 
Predsednik Kineske antidoping agencije Đijang Džisue zatražio je danas detaljno objašnjenje od WADA o Haumanovim komentarima. 
-Pitamo se odakle mu ovih 99 odsto i kakve dokaze ima. Tražili smo detaljno objašnjenje od WADA. Šokirani smo Haumanovim komentarima – rekao je Đijang. 
Kineski sportski funkcioner rekao je da da su Haumanovi komentari privukli „veliku pažnju“ Ministarstva sporta u Kini. Đijang je kazao da će se sprovesti istraga poput one pred Olimpijske igre 2008. godine, kada je širom zemlje zatvoreno mnogo doping laboratorija. 
-Postoje problemi, kao što je ilegalna prodaja zabranjenih supstanci putem interneta, tako da smo odlučili da pokrenemo istragu o navodima WADA – rekao je Đijang. 
Haumanovi komentari stavili su Kinu u centar doping problema, koji je poslednjih meseci najvažniji problem u svetskom sportu. Ta zemlja je u prošlosti optuživana za zloupotrebu nedozvoljenih sredstava. 

Povezana vest:  Roni O'Saliven u finalu SP u snukeru