hendikep mec akademija bgd 1

ŠAH
Velimir Ivić remizirao protiv Bojana Vučkovića

Akademija „Šahovskog kluba Beograd“ organizovala je za svoje polaznike hendikep meč sa velemajstorom Bojanom Vučkovićem.
Remizirao je Velimir Ivić, dok su Luka Budisavljveić, Živojin Perović, Adela Velikić i Mihajlo Savić poraženi. Zbog bolesti priliku da zaigraju sa dvostrukim velemajstorom Vučkovićem (velemajstor je i u problemskom šahu), propustili su Marko Jovanović i Aleksandar Ivić.
Akademiju vode treneri Jovan Todorović internacionalni majstor i Ivan Martić majstor FIDE.
– Luka je bio blizu remija ali je u cajtnonu napravio previd – ocenio je igru svojih rivala Bojan Vučković.- Velimir je, za svoje godine, pokazao zadivljujuće poznavanje teorije. Živojin se opredelio za pasivnu varinatu i dobro se branio. Adela se dobro snašla u varijanti koju nije poznavala. Mihajlo je propustio priliku za kontra igru kada je zapao u cajtnot…
Učesnici hendikep meča su u Akademiji „Šah kluba Beograd“ od septembra. Osnovana je na incijativu predsednika kluba Ace Milićevića, uz podršku predsednika Akademije Milovana Mušovića i članova UO prof Andrije Savića i Dupka Kojića, ali i veliki broj članova kluba pomaže i sarađuje.
– Bojan Vučković je naš član, nešto je trentno manje aktivan jer priprema doktorat iz matematike, i sa velikim zadovoljstvom se odazvao pozivu da odigra hendikep meč sa polaznicima – kaže Jovan Todorović.- Okupili smo, posle testiranja, najtalentovanije mlade šahiste u Beogradu i dva puta nedeljno potpuno besplatno imaju časove u Akademiji. Cilj je da im pomognemo da stasaju u vrhunske igrače ne samo za domaću scenu nego i za svet. Svi su na Prvenstvu Beograda prošle godine osvojili po neku medalju, a imaju i zavidne uspehe i na međunarodnom planu. Koordiniramo rad i sa njihovim ličnim trenerima, dobijaju i domaće zadatke i čini mi se da već pokazuju izuzetan kvalitet. Planiramo slične hendikep mečeve i sa velemajstorom Veljkom Jeremićem, intermajstorom Vladimirom Podinćem, a doći će, kada im to obaveze dozvole i Igor Miladinović i Nikola Sedlak, naši proslavljeni šahisti.
Milovan Mušović je pred početak meča poručio:
– Igraćete sa izuzetnim igračem, a to je prilika da nešto naučite. Zato služe ovakve partije. Budite uporni i dajte sve od sebe.
Luka Budisavljević je prvak Evrope u ubrzanom šahu. Velimir Ivić je šesti na SP do deset godina, Živojin Petrović je evropski prvak u rešavanju problema. Adela Velikić je bila treća na seniorskom ženskom polufinalu državnog prvenstva i ima titulu muškog majstorskog kandidata. Mihajlo Savić je nekoliko puta učestvovao na SP…
– Rad je baziran na principima jugoslovenske i sovjetske šahovske škole uz pomno praćenja svega što se dešava i u svaremenom šahu – dodao je Jovan Todorović.- Najlepša je nagrada svima nama koji radimo u Akademiji kada polaznik postigne dobar rezultat. To je i cilj i vizija svih koji su uključeni u rad, pre svega predsednika kluba Ace Milićevića.
Luka Budisavljveić je došao na meč sa košarkaškom lotom, ali je zaboravio formular za vođenje poteza. Sve učesnike dočekali su na stolovima sok i činije sa „medenim srcima“. I – 50 minuta je brzo proletelo.

Povezana vest:  Šareno nebo iznad Beograda